Még kilátás sincs a Szputnyik V európai engedélyezésére

2021. április 8. 17:06 2021. ápr. 8. 17:06

Az európai gyógyszerügyi hatóság, az EMA a jövő héten lát hozzá a Szputnyik V orosz vakcináról benyújtott tudományos tanulmányok minőségének vizsgálatához. A gyártási feltételek helyszíni vizsgálatát az orosz fél egyelőre elhalasztotta, vagyis még nincs kilátás arra, hogy mikor engedélyezheti az európai hatóság az orosz vakcinát, ám néhány hónap bizonyosan szükséges még – írta az osztrák közszolgálati műsorszóró,a News.orf.at
a honlapján.

A The Financial Times-t idézve a News.orf.at megállapítja: az EMA-nál jelenleg nem a tanulmányok minőségének vizsgálata van napirenden, hanem annak feltárása, hogy az orosz tanulmányok megfelelnek-e a jó klinikai gyakorlat (GCP) nemzetközi etikai és tudományos előírásainak. Oroszország cáfolja, hogy nyomás nehezedne a fejlesztőkre, amint azt egyebek között a Reuters állította a napokban. 

Kirill Dmitrijev, az Orosz Közvetlen Befektetési Alap (RDIF) vezetője a Financial Timesnak nyilatkozva leszögezte: a fejlesztőkre nem gyakorolnak nyomást, és a Szputnyik V megfelel minden követelménynek. „Nem tudunk a GCP-vel kapcsolatos aggályokról, és az ilyen aggodalmakról szóló hírek jó példát szolgáltatnak arra, hogy alá akarják ásni az EMA engedélyezési eljárását, amelynek pedig mentesnek kellene lenni az előítéletektől és a diszkriminációtól”. 

Az EMA eredetileg áprilisra tervezett helyszíni vizsgálatának elhalasztását Dmitrijev azzal indokolta, hogy más országokat részesítenek előnyben, azokat, amelyek már engedélyezték és vásárolják a vakcinát. A The Financial Times szerint az EMA nem kívánt nyilatkozni.

Oroszország eddig több mint 20 országba szállított a vakcinából, és azt mondja, hogy azt már közel 60 államban engedélyezték. 

Ausztria is tárgyal a vakcina beszerzéséről. Sebastian Kurz kancellár fontosnak tartaná az európai engedélyezést, de nem zárta ki azt sem, hogy Ausztria önállóan engedélyezi a Szputnyik V-t , a vészhelyzetre hivatkozva. Az osztrák szakértők a tárgyalásokat helyeslik, de ellenzik, hogy Ausztria ne várja ki az EMA engedélyét, egyebek mellett azért, mert ez a kormányra és az illetékes miniszterre terhelné a felelősséget – ahogy erről több neves szakértő nyilatkozott az osztrák hírügynökségnek. 

Senki nem tudja pontosan, milyen információk hiányoznak az EMA engedélyéhez – mutatott rá az egyik nyilatkozó szakértő, aki felhozta, hogy a The Lancet című, tekintélyes tudományos folyóirat egy 20 ezer alannyal készült kutatást közölt, amely eszerint az oltóanyag „alapvetően biztonságos, és 90 százalék körüli hatásosságot mutat”. 

Szlovákiában azonban éppen a The Lancet cikkének állításait kérdőjelezik meg. A szlovák hírügynökség által idézett Dennik N című szlovákiai lap szerint a Szlovákiába szállított Szputnyik vakcina nem azonos azzal, amellyel más országokban oltanak, és amelyről a The Lancetben közölt tanulmány szól.  

A Közvetlen Orosz Befektetési Alap – amely a Szputnyik V-t értékesíti –, igen éles hangon reagált a The Financial Times cikkére, illetve a szlovákiai hírekre, fake newsnak minősítve azokat. 

Forrás: Hírklikk