Még mindig borzalmasan sok étel kerül a kukába

2022. augusztus 12. 09:23 2022. aug. 12. 09:23

A brutális infláció egyik következménye, hogy a szemétbe dobott élelmiszerek értéke is jóval magasabb lett az idén. Egy négytagú család esetében évente csaknem 90 ezer forint értékű élelmiszer is a kukában végezheti, pedig pár egyszerű trükk segítségével könnyen csökkenthető a pazarlás.

Globálisan az emberi fogyasztásra megtermelt élelmiszer egyharmada, évente mintegy 1,3 milliárd tonna végzi hulladékként. Az ENSZ mezőgazdasági szervezete, a FAO adatai szerint a világ tehetős országaiban évente keletkező élelmiszerhulladék mennyisége (222 millió tonna) nem sokkal marad el Afrika szubszaharai térségének teljes éves élelmiszertermelésétől (230 millió tonna), Európában pedig annyi élelmiszer vész kárba, amennyi elegendő lenne 200 millió ember számára – írja a Pénzcentrum.

Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, amelynek jelentős hányada – körülbelül harmada – a háztartásokban termelődik.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) kutatása szerint 2019-ben a magyar háztartásokban évi 65 kilogramm élelmiszerhulladék keletkezett fejenként, vagyis a megvásárolt élelmiszerek 10-11 százaléka végezte a szemetesben. Ez egyrészt kedvező változást jelez a 2016-os felméréshez képest, hiszen az akkori kutatás 68 kilós értéket mutatott ki, illetve jócskán elmarad a 92 kg/fős EU-átlagtól. Azonban továbbra is az a helyzet, hogy e mennyiség mintegy fele, évi 32-33 koló – tudatosabb vásárlással, tervezéssel, tárolással – elkerülhető lenne.

Egy tavaly elvégzett országos, reprezentatív kutatás eredményei szerint a válaszadók csupán kevesebb mint harmada gazdálkodik úgy a készleteivel, hogy szinte soha nem kell kidobnia romlott ételt.

Az elkerülhető élelmiszerhulladék mennyiségének csökkentése a környezet mellett a pénztárcánknak is jót tenne, főleg most, a vágtató élelmiszerárak idején. Az idén pedig főként a meglóduló árak miatt az elkerülhető élelmiszerhulladékok értéke egy négytagú családban megközelítheti a 90.000 forintot.

Forrás: hirklikk.hu