Még sohasem tapasztaltak ekkora áremelkedést a nyugdíjasok

2022. augusztus 10. 09:27 2022. aug. 10. 09:27

Amióta külön mérik a nyugdíjas fogyasztói kosár szerinti áremelkedést, még sohasem találkoztunk ilyen magas adattal – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből.

A dokumentum szerint júliusban a nyugdíjas fogyasztói árindex az előző év azonos időszakához képest 113,8 százalék volt, ez a legmagasabb 2002 januárja óta. Az elmúlt húsz és fél évben az eddigi rekord 112,4 százalék volt, amelyet 2007 márciusában tett közzé a KSH – írja a Világgazdaság.

Az általános és a nyugdíjasokra számított fogyasztói árindex eltérésének alapja a fogyasztási szerkezetben levő különbség – áll a KSH elemzésében. Az index 143 csoportból épül fel, a lefedettségi arány 93,41 százalékos az általános fogyasztói árindexhez képest. A nyugdíjas árindex szűkebb, kevesebb termékcsoportot ölel fel, mint az általános, és a nyugdíjasok fogyasztási szerkezetével történik a súlyozás. Nem tartalmazza a nyugdíjasok fogyasztásához nem köthető tételeket, így például a gyermekneveléssel, -gondozással kapcsolatos tételeket, idetartoznak olyan fogyasztási cikkek és szolgáltatások, mint az iskolai, az óvodai, a bölcsődei étkezés, a gyermekruházat, a tanszer és az oktatási szolgáltatások.

A gyógyszerek esetében például az átlagos indexben 2,7, a nyugdíjasoknál viszont 5,8 százalék a súlyozás, de az élelmiszerek és a háztartási energia részaránya is magasabb, míg a ruházkodási és tartós fogyasztási cikkeké alacsonyabbak.

NyugdíjGuru azt írja, ha a január–augusztus között mért nyugdíjas infláció éves mértéke magasabb lenne, mint az ugyanebben az időszakban mért általános fogyasztói árnövekedés, akkor a kompenzációt a magasabb mértékű nyugdíjas infláció szerint kell végrehajtani, feltéve, hogy bármelyik index meghaladja a tárgyév januárjában végrehajtott öt százalékos rendszeres, és idén az ehhez adódó 3,9 százalékos rendkívüli évközi nyugdíjemelés együttes mértékét.

A júliusit követően, tehát novemberben szinte biztosan várható újabb nyugdíjemelési korrekció, amelynek mértéke szeptemberben válhat ismertté. 

Forrás: Világgazdaság