Meghosszabbítaná a veszélyhelyzetet a kormány, így választások alatt még érvényben lesz

2021. november 25. 08:05 2021. nov. 25. 08:05

Semjén Zsolt a parlamentnek újabb salátatörvényt nyújtott be, amelynek legfontosabb intézkedése, hogy a kormány 2022. június elsejéig meghosszabbítaná a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzetet.

Az indoklás a szokásos: a járvány nem tűnt el, így a járvány okozta nehézségek sem, pláne, hogy a koronavírus mutálódik is, és a variánsai korábban nem tapasztalt gyorsasággal terjednek, nyakig vagyunk a negyedik hullámban, szóval a problémák gyors és rugalmas megoldása érdekében, megint meg kell hosszabbítani a veszélyhelyzetet. A törvénymódosító azt is hozzáteszi, hogy amennyiben a járványhelyzet engedi, a kormány le fogja fújni ezt a különleges jogrendet – írja az mfor.hu.

Mivel jövő tavasszal – áprilisban vagy májusban – jönnek a választások, a salátatörvény kitér arra is, hogy a választás kitűzése az Alaptörvényből következik, ezért azt a különleges jogrend fennállása nem befolyásolja. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!

A salátatörvényben számos olyan intézkedés hatályát is meghosszabbítják, amelyeket a kormány a Covid-veszélyhelyzet miatt hozott meg:

 

  • az idehaza kiállított, és 2020. március 11. és 2020. július 3. között vagy 2020. november 4. és 2022. május 31. között lejárt vagy lejáró hivatalos okmányok érvényességi idejét 2022. június 30-ig kitolták;

  • a 2020. november 4. és 2022. február 28. között lejárt vagy lejáró tartózkodásra jogosító okmányok, valamint a letelepedési engedély és bevándorlási engedély okmányok – a rövid időtartamú beutazásra jogosító vízum, valamint a tartózkodási engedély átvételére jogosító vízum okmányok kivételével – szintén 2022. június 30-ig lesznek érvényesek;

  • a hosszabbítások alól természetesen kivétel a koronavírus védettségi igazolvány, ami továbbra is a lejáratáig érvényes;

  • továbbra sem kell nyelvvizsgát tenni ahhoz, hogy a felsőoktatásban résztvevő hallgatók megkapják a diplomájukat – a módosítás a 2020. szeptember 1. és 2021. augusztus 31. között sikeresen záróvizsgázókra vonatkozik A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!