Megint lepattant Trócsányi az EU jogi bizottságáról

2019. szeptember 30. 12:20 2019. szept. 30. 12:20

Megerősítette múlt heti döntését az Európai Parlament jogi bizottsága hétfőn, és fenntartja álláspontját, amely szerint összeférhetetlenség van Trócsányi László biztosi pozíciója, valamint a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda tevékenysége között.

    Az EP jogi bizottsága (JURI) első körben szeptember 26-án, csütörtökön hallgatatta meg Trócsányi Lászlót, majd titkos szavazással állapította meg az összeférhetetlenséget. Október elsején volt a második kör, de a jogi bizottság ekkor sem Trócsányi javára döntött.

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselőjének Facebook-posztja szerint 12:9 arányban megszavazták, hogy összeférhetetlenségi ügyei miatt nem lehet uniós biztos a fideszes.

Az esetleges második, illetve jelöltcsere esetén újabb első meghallgatásokra október 14-én és 15-én kerülhet sor. Az Elnökök Értekezlete október 17-én értékeli az eredményeket. A testület végleges összetételét tükröző listáról október 23-án szavaznak a képviselők az EP strasbourgi plenáris ülésén. Végül pedig az EU-tagországok csúcsvezetőit tömörítő Európai Tanács nevezi ki minősített többséggel a bizottságot.

Forrás: Pécsi STOP/MTI