Megjelent Magyarországon a madárinfluenza, országos tilalmat rendeltek el

2020. január 13. 12:42 2020. jan. 13. 12:42

A Nemzeti Élemiszerlánc-biztonsági Hivatal közleménye szerint egy Komárom-Esztergom megyei baromfitelepen madárinfluenza jelenlétét mutatták ki. Az országos főállatorvos az ország egész területére vonatozóan a baromfik zárva tartását rendelte el.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) közleménye szerint madárinfluenza vírus jelenlétét mutatták ki a Komárom-Esztergom megyei Ács melletti baromfitelepen tartott állatokból. 

A betegség terjedésének megelőzése érdekében a telep teljes állományát, 53 500 pulykát öltek le állami kártérítés mellett. 

A gazdaság körül 3 kilométeres sugarú védőkörzetet és 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet állítottak fel, az ezen távolságokon belüli baromfitartó gazdaságokat is felkeresik és szükség esetén onnan is mintákat vesznek. Hogy a féertőzés ne terjedhessen, szállítási korlátozásokat léptettek életbe.

Emellett az országos főállatorvos az ország teljes területén elrendeli a baromfik zártan tartását.

"A már jelenleg is érvényben lévő járványvédelmi előírások értelmében az állatokat a vadon élő madaraktól védett, teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni. A takarmányt szintén zárt, fedett helyen kell tartani és a tárolás során biztosítani kell, hogy ahhoz idegen fajú állat ne férjen hozzá. Az alom tárolását szintén úgy kell megoldani, hogy elkerülhető legyen a vadmadarakkal történő érintkezés, lehetőleg fedett, zárt helyen vagy fóliával letakarva.

A H5N8 vírustörzs először 2014 elején, Ázsiában okozott járványt a baromfiállományokban, majd 2014 novemberében megjelent Európában is. Magyarországon utoljára 2016-2017-ben kellett megküzdeni a betegséggel. A most kimutatott vírustörzs nagyon hasonló ahhoz, ami 2016-ban jelen volt hazánkban"

- olvasható a NÉBIH közleményében.

A hivatal honlapjának tematikus aloldalán további hasznos információkat lehet találni a madárinfluenzával kapcsolatban.

Forrás: Pécsi STOP