Megkezdődött a nyomozás az előválasztási rendszer elleni támadás miatt

2021. szeptember 23. 17:29 2021. szept. 23. 17:29

A Nemzeti Nyomozó Iroda kíberbűnözés elleni főosztálya a feljelentés után nyomozást indított a múlt szombaton történt, az előválasztás informatikai rendszerét ért támadás körülményeinek felderítésére.

Az előválasztás lebonyolítását szervező aHang azt is közölte, hogy a vizsgálat már megkezdődött az aHang (Magyarhang Nonprofit Kft.) munkatársainak megkeresésével.

A civil szervezet részletes beszámolója szerint már szeptember 17-én este egyre több anomáliát érzékeltek a szerver működésében, másnap, az előválasztás első napján viszont délelőtt 10 órára teljesen le is állt a rendszer. Minden jel az erőforrások extrém és indokolatlan túlterhelésére mutatott, a normálistól eltérő külföldi terhelés volt egy csatornán, ami megállíthatta a rendszert.

 A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!   

A támadás után tartott kétnapos szünet alatt egy új helyen felépült a rendszer és szeptember 20-án sikeresen újraindult az előválasztás, 21-én viszont már délelőtt újabb támadáselőkészítő tevékenységet is észleltek: a normál forgalom négyszerese érkezett be, de a próbálkozás kárt nem okozott, azt sikerült elhárítani. Az aHang közzétette a szeptember 21-i támadási kísérletet bizonyító forgalmi grafikát is: