Megoldás Esztergomnak? Navracsics, Szabó Erika és Cunyiné törvényjavaslata

2011. november 25. 19:02 2011. nov. 25. 19:02

"Esztergom Város Önkormányzata egyes intézményeinek átvételéről" nyújtott be törvényjavaslatot pénteken az Országgyűlésnek három fideszes képviselő a "város polgárai közszolgáltatásokkal való ellátásának maradéktalan biztosítása, az ellátások színvonalának emelése, egységessége, valamint az intézmények hatékonyabb, költségtakarékosabb fenntartása érdekében".



Az esztergomi önkormányzat által átadandó, állami irányítás alá kerülő intézmények között - a Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, Szabó Erika területi közigazgatásért felelős államtitkár és Czunyiné Bertalan Judit Komárom-Esztergom megyei kormánymegbízott által jegyzett előterjesztés melléklete - a Dobó Katalin Gimnáziumot, a Balassa Bálint Múzeumot, a Glatz Gyula Szociális Központot, a Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskola és Szakiskolát, a Körösy László Középiskolai Kollégiumot, a Szent Imre Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskolát, valamint a Vaszary László Kórházat sorolja fel.
Az önkormányzat ezen intézményei, valamint azok vagyona, továbbá a intézményekkel kapcsolatos alapítói, fenntartói joguk és kötelezettségeik az e törvényben meghatározott szervekre jelen törvény erejénél fogva szállna, az intézményeket az állam a szállítói tartozásukkal együtt venné át az előterjesztés szerint, amely rögzíti: az átvett intézményekkel kapcsolatos jogviszonyok tekintetében 2012. január 1-jét követően általános és egyetemleges jogutódként a magyar állam, illetőleg az e törvényben meghatározott szervek lépnek, a vagyon kezelője az állami tulajdon keletkezésével egyidejűleg e törvény erejénél fogva az egészségügyi intézmények vonatkozásában az egészségügyért felelős miniszter által kijelölt szerv, az egyéb átvett intézmények tekintetében a kormány által rendeletben kijelölt szerv.

Az előterjesztés értelmében az állam 2011. december 30-ai hatállyal átvállalja Esztergom Város Önkormányzata adósságállományából azon 2011. december 30-án fennálló tartozásokat és azok járulékait, amelyek kifejezetten és nevesítetten az átvételre kerülő intézményekhez, az általuk ellátott feladatokhoz kapcsolódóan keletkeztek.

Jelen törvény célja, hogy az önkormányzat nem kötelező, korábban a megyei önkormányzattól átvett, valamint középszintű közszolgáltatást nyújtó intézményei állami irányítás alá kerüljenek, és ezzel az intézményekben a feladatellátás, az állampolgárok, ellátottak számára nyújtott szolgáltatás biztosított legyen és ne függjön Esztergom városa fizetőképességének alakulásától - írták a javaslat indoklásában a benyújtók, rögzítve egyúttal, hogy az intézményátvétel összhangban van a megyei önkormányzatok konszolidációjáról szóló, már elfogadott törvénnyel is.

Úgy fogalmaztak: az esztergomi önkormányzat számos alap- és középfokú közszolgáltatást, kötelező és önként vállalt feladat-ellátást biztosító intézményt tart fenn, működtetésükhöz azonban nem rendelkezik megfelelő költségvetési forrással, "amelynek biztosítását az önkormányzat törvénysértő és így alkotmányellenes működése tovább nehezíti".

A törvényjavaslat az eljárás megkönnyítése érdekében széles körben díj- és illetékmentességet biztosítana, és együttműködési kötelezettséget rögzít a felek között. Az indítvány teljes elidegenítési és terhelési tilalmat határoz meg az érintett intézmények vagyonához kapcsolódóan az átvétel időpontjáig.

Czunyiné Bertalan Judit a javaslat benyújtása kapcsán közleményt is eljuttatott az MTI-hez, amelyben azt írta: a pénteki esztergomi képviselő-testületi ülést követő események okán pedig mint Komárom-Esztergom megyei kormánymegbízott "a helyzet konszolidálására a szükséges lépések megtételét" kezdeményezi.

Az esztergomi képviselő-testület pénteken megszavazta a közétkeztetés és a közvilágítás újraindítására szolgáló összeget, és utasította Tétényi Éva független polgármestert, hogy 14 óráig utalja át a pénzt a szolgáltatóknak. A fideszes többség elvetette a polgármesternek a képviselő-testület feloszlatására tett indítványát.

A testület döntése szerint a közvilágítást végző Tivi Kft.-nek kéthavi, a közétkeztetést végző HunGastnak csaknem egyhavi költséget fedező pénzt utaltak át. Az adósságrendezés alatt álló önkormányzat csaknem 150 millió forinttal tartozik a HunGast Esztergom Kft.-nek és 172 millióval a Tivi Kft.-nek.

Forrás: Forrás: MTI