Megtizedelné a pedagógusok számát a köznevelési státusztörvény

2023. április 1. 11:03 2023. ápr. 1. 11:03

Két nap alatt 2030 pedagógus nyilatkozott úgy, hogy elhagyná a pályát, amennyiben az Orbán-kormány benyújtja, a parlament pedig megszavazza az úgynevezett közoktatási státusztörvényt.

Az aHang petícióoldalán folyamatosan frissülnek a számok, percről-percre nőnek. A pedagógusokat képviselő szakszervezetek mellett számos civil szervezet követeli a kormánytól, hogy jelenlegi elképzeléseiket be se nyújtsák a parlamentnek.

A G7 emlékeztet, a béremelési ígéret mellé a kormány most plusz munkaterhet, rosszabb munkakörülményeket és munkajogi szabályozást készül elfogadni, miközben továbbra sem teljesült legfőbb követelésük, a méltányos bérek bevezetése.

 

A kabinet egy új jogállási törvénnyel alakítaná át a pedagógusok foglalkoztatását, ami a közalkalmazotti jogviszonyuk megszüntetését jelentené. Márciusra elkészült a törvénytervezet, amelyből kiderült, hogy a közalkalmazotti státuszt egy új jogállási forma, a „köznevelési foglalkoztatotti jogviszony” váltaná fel.

A Civil Közoktatási Platform, a Szülői Hang, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Társaság a Szabadságjogokért közölte: elvárják, hogy a kormány jelenlegi formájában ne terjessze be a tervezetet az Országgyűlésnek. Egyetért ezzel a Magyar Helsinki Bizottság, támogatja az aláírásgyűjtést továbbá a Pedagógus Egység, a Magyar Anyák csoportja, az Emberi Jogi Nevelők Hálózata, illetve a Hívatlanul Hálózat is – teszi hozzá a Népszava.