„Meguntam, hogy szórakoznak velünk!” - menekül a kormány Ujhelyi kérdései elől

2021. március 12. 09:59 2021. márc. 12. 09:59

Szinte már bohózatszerű, ahogyan a magyar kormány menekül azok elől a kérdések elől, amelyeket Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselő tett fel az illetékeseknek többféle fórumon és formában. Legutóbb a kormányszóvivői tájékoztatón próbált válaszokat kapni, de Szentkirályi Alexandra akkor azt közölte: ez a fórum a sajtónak van fenntartva. A Hírklikk ezután küldte el Ujhelyi – kétségtelenül közérdeklődésre számot tartó – kérdéseit a kormányszóvivőnek, aki azonban végül csak ezekre nem tért ki a tegnapi Kormányinfón.

„Egészen elképesztő, amit művelnek és még csak észre sem veszik, hogy ez a hatalmi gőg és arrogancia mennyit árt nekik” – értékelte a helyzetet Ujhelyi István. Az MSZP EP-képviselője a Hírklikk megkeresésére azt mondta: számos írásbeli kérdést és közérdekű adatigénylést nyújtott be az elmúlt időszakban a kormányhoz, de ezekre rendre nem érkezik semmi, vagy csak részleges, érdemi információkat nem tartalmazó válaszokat kap. Mint mondta, közel másfél hónapja tett fel nyolc átfogó kérdést a minisztériumoknak – alapvetően a járványkezeléshez kapcsolódóan –, de eddig a legtöbb tárcától csak az a válasz érkezett: nem minősülnek adatkezelőnek az ügyben. „Meguntam, hogy szórakoznak velünk! Azért az mégiscsak felháborító, hogy sem erkölcsi, sem törvényi kötelességüket nem teljesítik, ezzel szemben közpénz-milliárdokat szórnak el propagandára és terjesztik a hamis állításaikat. Amikor valaki kérdez, vagy szembesíti őket az igazsággal, azt pedig szőnyeg alá söprik! Ebből tényleg elég most már!” – fogalmazott a Hírklikknek adott nyilatkozatában Ujhelyi István. Az MSZP politikusa azt mondta, hogy két hete azért fordult a kormányszóvivőhöz, mert abban bízott, hogy legalább a hetenként jelentkező Kormányinfón választ kaphat a kérdéseire. Ehhez képest Szentkirályi Alexandra a tájékoztatón azt mondta: ez a fórum a sajtónak és nem EP-képviselőknek van fenntartva, majd a „Kormányinfó+” keretében válaszolnak. Ez az a videósorozat, amelyben a kormányszóvivő a civilek kérdéseire ad válaszokat, a Facebookon fellelhető legutóbbi ilyen videóanyag egy hónapja készült. Ujhelyi ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy nem egyszerű állampolgárként, hanem megválasztott képviselőként, az Európai Parlament közegészségügyi bizottságának tagjaként kért tájékoztatást, ezért szerinte a kormány titkolózása és „lepattintása” már erősen súrolja a törvénytelenség határát. 

Miután az MSZP-s képviselő által megfogalmazott kérdések (amelyeket közzé is tett a közösségi oldalán) valóban közérdeklődésre számot tartó, fontos részleteket érintenek a védekezéssel kapcsolatban, ezért a Hírklikk szerkesztősége a múlt héten és ezen a héten is elküldte azokat a kormányszóvivőnek, kérve azok megválaszolását a soron következő Kormányinfón. Hiába vártuk azonban a válaszokat, az elküldött kérdések egyikét sem olvasták fel Gulyás Gergelynek a tegnapi tájékoztatón, pedig a vezető lapok és híroldalak mellett, számos kisebb médium kérdéseire is készséggel válaszolt a Miniszterelnökséget vezető miniszter. „Ez teljesen nevetséges, saját magukból is bohócot csinálnak ezzel a titkolózással és tereléssel. Tényleg meguntam ezt a stílust, úgyhogy a türelmes kivárás után más eszközökhöz fogok folyamodni. Élni fogok a képviselői mandátumommal járó lehetőségekkel és többek között bíróságon fogom kiperelni a szükséges adatokat és válaszokat. Azt hiszik, hogy elég időt húzniuk és a hazugságaik majd kitartanak, de ez tévedés. Minden hazugságuk le fog lepleződni” – nyilatkozta a Hírklikknek az MSZP képviselője. 

Az Ujhelyi által közzétett kérdések a következők voltak, amelyekre mi ugyancsak továbbra is várjuk a kormány válaszait: 

1. Az Európai Bizottság egyértelmű és világos tájékoztatása szerint valamennyi tagállam jóváhagyta az uniós oltóanyag-stratégiát, a közös közbeszerzés „irányító bizottságában” pedig minden tagállami kormány, így az Orbán-kormány is képviseltette magát. Gulyás Gergely miniszter úr fenntartja-e azon korábbi állítását, miszerint ebben a testületben Szócska Miklós képviselte a magyar kormányt? 

2. Az Európai Bizottság egyértelmű tájékoztatása szerint ez az irányító bizottság „az előzetes piaci kötelezettségvállalási megállapodások valamennyi vonatkozását megvitatta és felülvizsgálta”. Ennek fényében a magyar kormány fenntartja-e még azon korábbi állítását, miszerint ez a testület csak egy tájékoztató, informális bizottság lett volna, amely érdemi döntéseket nem hozott a közös vakcinabeszerzéssel kapcsolatban?

3. Miután az Európai Bizottság hivatalos tájékoztatása szerint az irányító bizottság „megvitatta és felülvizsgálta” az oltóanyag-gyártókkal kötött előzetes megállapodásokat; kérdés, hogy a magyar kormány képviselője ezen folyamat során emelt-e bármikor is kifogást az irányító bizottság tagjaként az uniós közbeszerzés vélt vagy valós hibái, esetleges hiányosságai miatt? Ha igen, mikor és mik voltak ezek a kifogások? 

4. Az Európai Bizottság egyértelmű és világos tájékoztatása szerint a vakcinabeszerzés kapcsán a Bizottság kötötte az előzetes beszerzési megállapodást a tagállami oltóanyag-igények alapján, ugyanakkor hozzáteszi: „ezt követően a tagállamok feladata, hogy ezeket az adagokat megvásárolják, aktiválják az előzetes beszerzési megállapodásokban foglalt lehetséges opciókat további dózisok rendelésére és egyedi szerződéseket kössenek a vállalatokkal”. Ugyancsak az Európai Bizottság hivatalos tájékoztatása szerint „a tagállamok az oltóanyag-beszállítóktól közvetlenül rendelnek, jelezve többek között az oltóanyagok szállításának időzítését és helyét, valamint a logisztikai szempontokat.” Ennek értelmében a szállítás időzítése és logisztikája nem az Európai Bizottság, hanem a tagállamok saját hatásköre és feladata. A magyar kormány részéről melyik tárca vagy intézmény felel az oltóanyagok megvásárlásáért és a logisztikai határidők betartatásáért? 

5. Az Európai Bizottság hivatalos tájékoztatása egyértelművé teszi, hogy a magyar kormány pontosan tisztában van azzal, hogy melyik uniós oltóanyagból mikor és milyen mennyiség várható Magyarországon, hiszen a logisztikáról épp a magyar kormánynak kellett közvetlenül megállapodnia a gyártókkal. Kérem, hogy ennek megfelelően, pontosan és részletesen ismertessék: a magyar kormány által lekötött uniós oltóanyagokat milyen mennyiségben, milyen szállítási határidőkkel vállalták a gyártó cégek? A kormány állítása szerint a „brüsszeli beszerzés lassú és elhibázott”: ez nyilvánvalóan kimutatható a magyar kormány által lekötött szállítási határidők vagy mennyiségek esetleges módosításán, illetve módosulásán; ez azonban csak akkor bizonyítható, ha a kormány nyilvánossá teszi az ezzel kapcsolatos – és egyébként közérdekű – adatokat. Ehhez kapcsolódó kérdés: ha a magyar kormány által megállapodott szállítási határidőket a gyártók nem tartják be, úgy milyen lépéseket tett a magyar állam a megállapodást nem teljesítő cégekkel szemben? 

6. Pontosan mennyit költött – illetve a szerződések alapján fog kifizetni – a magyar állam az uniós közbeszerzés keretében Magyarország számára lekötött vakcinákra külön-külön (Pfizer, AstraZeneca, Jansen, CureVac, Moderna), illetve mennyit költ az orosz SzputnyikV és a kínai Sinopharm oltóanyagaira? Mikor ismerhetőek meg az uniós közbeszerzésen túli, közvetlen kormányzati oltóanyag-vásárlások szerződései, illetve a szállításra vonatkozó adatai? Milyen garanciák védik a magyar államot az orosz- és a kínai gyártócégek esetleges hiányos, vagy határidőn túli szállítása esetén? 

7. Ismét pályázhat Magyarország az Európai Unió munkahelyvédelmi programjának (SURE) több mint kilencmilliárd eurós maradványösszegére. Az első pályázati körben a magyar kormány 504 millió eurót kapott ebből a keretből, most lehetőség nyílik akár további újabb egymilliárd euró lehívására. Mikor kíván a magyar kormány pályázatot benyújtani a SURE-program fennmaradt keretére és milyen összegben, illetve milyen célok megjelölésével tervezi mindezt megtenni? 

8. „Újraindítjuk a gazdaságot!” – ezt hirdetik az ország számos pontján elhelyezett kormányzati propaganda-plakátok. Pontosan hány plakátot vásároltak és mennyi közpénzt fordítanak erre – az egyébként érdemi tájékoztató tartalommal nem rendelkező – kampányra? Tervez-e a kormány a koronavírussal kapcsolatban érdemi, tartalmi kérdésekről tájékoztatást nyújtó kampányt is? Az „újraindításban” mennyi szerepe van, illetve lesz az uniós forrásoknak? 

Forrás: Hírklikk