Megvan a döntés: közös miniszterelnök-jelöltet indít az ellenzék 2022-ben

2020. november 16. 14:15 2020. nov. 16. 14:15

Közös közleményben jelentette be a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd, hogy közös miniszterelnök-jelöltet indít az ellenzék a 2022-es országgyűlési választáson.

A hat párt által szignózott kommünikében azt írják, a pártelnökök november 15-én, harmadik találkozójukon állapodtak meg ebben. Rögzítették, hogy elutasítják  "a Fidesz-rezsim által kezdeményezett választási szabálymódosításokat, és az Alaptörvény-módosításba bújtatott közpénz-lopást", a választási törvény átvariálása ellen győzelemre készülnek, és visszaszerzik "az Alaptörvény-módosítás mögé bújtatva ellopott közpénzt".

A pártelnökök egyetértettek abban is, hogy szerintük a Fidesz-kormány nem készült fel a járvány második hullámára, nem készítette fel az egészségügyi rendszert, "elkésett és szűkmarkú intézkedésekkel próbálja kezelni a járvány társadalmi és gazdasági következményeit". Ezért felszólítják a kormánypártot, hogy jelen helyzetben kizárólag a magyar emberek védelmével, az egészségügy és a gazdaság megsegítésével foglalkozzanak, ne hatalomtechnikai kérdésekkel.

A közlemény kitért a közös programra is, mely jelenleg készül, és amiben meghatározzák azokat az alapértékeket, "melyek iránytűként szolgálnak a demokrata pártok együttműködéséhez és későbbi közös cselekvéséhez". Az egyeztetési folyamatba bevonnak szakmai és civil szervezeteket, valamint szakszervezeteket.

Az előválasztásokkal kapcsolatban megállapodás született arról, hogy az előválasztások lebonyolításába bevonják a civil szervezeteket, valamint – figyelemmel a kormányzóképességre, a közösen képviselt alapértékek elfogadása esetén – az előválasztásokon civil jelöltek indulását is lehetővé teszik.

A demokrata ellenzéki szövetség legkésőbb 2021. október 23-án, az előválasztások lebonyolítását követően, közös miniszterelnök-jelölttel és 106 közös jelölttel áll a választók elé.
 

(Forrás: Pécsi STOP/MTI OS)

(Címlapkép: Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke a Parlamentben, fotó: MTI/Kovács Tamás)