Mérő Vera: primitív, aljas lépés Pintér döntése s mit sem változtat az abortusz gyakorlatán

2022. szeptember 22. 09:20 2022. szept. 22. 09:20

Mióta Pintér Sándor miniszteri rendelettel egészítette ki az abortusztörvényt, jobbára férfiak vitatkoztak a döntésről. Bolgár György a Klikk TV TÍZ című adásában ezúttal Mérő Vera jogvédőt, rádiós műsorvezetőt kérdezte. 

Hatalmas vitát generált a belügyminiszter rendelete, aminek értelmében az abortusz engedélyezése előtt meg kell hallgattatni a magzat szívhangját az érintett nőkkel. Azon kívül, hogy primitív, aljas lépésről van szó, változtat-e bármit az abortusz eddigi gyakorlatán?

„A kormány részéről nem az a jó gumicsont, amin egyszerűen vitatkoznak, sokkal inkább az, ami tömegeket érint húsba markolóan” – válaszolta Mérő Vera. Évek óta ilyenként értékeli az unióból való kilépés rémével történő fenyegetést, valamint a nők jogait. 

„Ez az egész az égvilágon semmi másra nem jó, mint a nők traumatizálására. Ennek mélyítése, ugyanis vizsgált adatok alapján bizonyított: mit sem csökken az ilyen lépések hatására az abortuszok száma.” 

S hogy egy ilyen „sima szemétkedés” miért jó a kormánynak? „Talán azért, mert a magamfajta erős hangú, közéleti emberek erről fognak beszélni. Éppen ezért teszem hozzá mostanában minden írásomhoz, hogy hiába a terelés, ettől még észre fogjuk venni a megnövekedett rezsiszámlákat”.

Mérő szerint ez egy „tesztfolyam” s hogy bedobták, „elérkeztünk odáig, hogy ekkora a baj, már a nők reprodukciós jogát kellett előrántani”. Véleménye szerint erre már évek óta számítani lehetett, „mindenféle kormányzati kommunikáció nyomán, akár Novák Katalin munkássága, a CEPEC-konferenciák – mind ebbe az irányba mutattak. Mindez kizárólag a politikai opportunizmus eredménye és ettől csak még aljasabb”.

Igazolva látja mindezzel a kormány „családbarát” politikáját, nem mellesleg 12 éve változatlan gyes, családi pótlék fizetése mellett.

Nem mellesleg a nők jogvédelme Magyarországon finoman szólva is hézagos. „Azok a problémák, amik Magyarországon jelen vannak, nagyjából az egész európai közösségben tapasztalhatóak. A kérdés csak az, hogy milyen arányban és milyen súlyossággal.”

Emlékeztetett, hogy a gyermekáldozatok miatti tiltakozásként szerveztek egy óriáskoncertet a Hősök terére, ahol Varga Judit igazságügyi minisztert is megszólították. „Ennek egy laza, másfél éves együttműködés lett a gyümölcse, ami váratlanul elhalt.”  

Pedig a miniszteren azt látta, hogy maximálisan érti a problémát, a nők helyzetével kapcsolatos teendőket. „ennek ellenére nem hajlandók a népet szolgálni, holott pontos tudásuk és szakmai felkészülésük van ahhoz, hogy mit és miként kellene tenni. S mégsem lépik meg. Ez így, ebben a formában nem más, mint hideg cinizmus, holott egy focistadion árából egészen nagyszerű dolgokat lehetne csinálni.”

A Klikk TV TÍZ című adása itt nézhető meg.

Forrás: hirklikk.hu