Mészáros Lőrinc lenyomta Szijj Lászlót

2020. szeptember 5. 16:14 2020. szept. 5. 16:14

Igazán semmi közöm nincs Mészáros Lőrinc magánéletéhez, így ahhoz sem, hogy több, mint három évtized házasság után válik a feleségétől. Kiváltképp nincs ehhez közöm annak fényében, hogy a vállalkozó, távozván a felcsúti polgármesteri székből, búcsút intett a közélettől, közölte is a nyilvánossággal, hogy a polgármesteri lemondását követően, egy év múltával ő már nem közszereplő. Vagyis: senkinek sincs joga firtatni azt, mit és hogyan csinál, kérdésekre nem kell válaszolnia, egyszerű hétköznapi emberré vált, aki bár meglehet, vagyonos személy lépéseit senkinek nincs joga firtatni, amíg azok törvényesek. És, közlése szerint azok; hiába állítják róla sokan oly nagy szeretettel, hogy ő valójában a miniszterelnök strómanja. Nem az, gazdagságát alapvetően az ügyességének, Istennek és persze egy kicsit Orbán Viktorhoz fűződő barátságának is köszönheti, de tranzakciói ettől még világosak, átláthatóak. Így, ilyen módon tornázta fel magát a leggazdagabb magyarok közé, és bár állt ő már e lista élén is, de most, a júniusban publikált összeállítás szerint visszacsúszott a harmadik helyre.

Mészáros különben, ahogy ígérte, nem áll kamerák elé, nem nyilatkozik, ha csak teheti, elbújik a nyilvánosság elől, jóllehet mindenkit érdekelne, hogyan lehet szűk egy évtized alatt ilyen látványosan meggazdagodni, kiváltképp egy gázszerelőnek. Amivel egy pillanatig sem akarnám lebecsülni a gázszerelőket, az ügyesebbje biztosan jól keres, de jól kereshetett Orbán hatalomra jutása előtt is, nem szólva arról a sokoldalúságról, amely csak a kormányváltás után derült ki róla. M.L. azonban erről nem beszél, bár egy alkalommal volt módom vele hosszabban beszélgetni erről is, az azonban magándiskurzus volt, így nincs jogom a tartalmát közreadni. Annyit azonban igen, hogy kifejezetten szerény, törekvő ember benyomását keltette, akit sokan zaklatnak, emiatt nem könnyű az élete, még akkor sem, ha nagy vagyon áll mögötte. Hitelesnek tűnt, amit mondott, és az Orbánhoz fűződő kapcsolatáról is megejtő egyszerűséggel mesélt. Annyit azonban, így utólag is elárulhatok: kifejezetten örült annak, hogy kilép a közszereplők világából; nem kell az újságírók kérdéseire válaszolnia, ha arra nem is nyílik soha többé módja, hogy hétköznapi életet éljen.

Éppen ezért volt meglepetés a hír, hogy a konszolidált életmód ellenére kettétört a házassága; minden jobban el akarta kerülni, hogy valaha is a celebek sorsára jusson, és bulvárlapok találgassák, miért is következett be a váratlan fordulat. Éppen ezért különösen meglepő, hogy a hírt, ha jól olvastam, ők maguk közölték a Magyar Távirati Irodával; az állami hírügynökség annak rendje és módja szerint világgá is röpített a szenzációt. Hogy ez családi vihar – bár, azt is közölték az MTI-vel, hogy vita nélkül válnak szét útjai a házaspárnak – mennyiben tartozik az állami (közszolgálatinak is csúfolt) hírügynökségre, azt igazán nem tudom, azt meg végképp, hogy a főhősünk miért oda fordult hírt csinálni a válásáról, arról nincsenek információink. Hogy valaki, aki hangsúlyosan kijelenti: ő a továbbiakban nem közszereplő, és mégis, a nyilvánosságot keresve az állami hírgyárhoz fordul, az nehezen értelmezhető fordulat. Vajon ki adhatta neki ezt a tanácsot, és miért? (Ne firtassuk, hogy az MTI miért nem utasította el a közlést, mint teszi ezt oly sokszor ellenzéki pártok közleményei esetében.)

Mészáros Lőrinc, a kiadott közlemény szerint, igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy a válás a legnagyobb békében zajlik, mindenben megegyezett a (volt) párjával. Természetesen egy ilyen esemény azért felzaklatja a közvéleményt, mindenféle találgatások kapnak lábra, hiszen a felek döntése, előttünk, előzmény nélkülinek tűnik. Hogy mi is késztette őket a szakításra, ne is találgassuk, egyszer talán majd ezt is nyilvánosságra hozza az MTI.

Viszont azzal bizonyára nem mászunk bele Mészáros magánszférájába, ha közzétesszük: a válás letaszította őt a „leggazdagabbak” dobogójáról. Pedig éppen elég baj volt neki, hogy már a COVID is megtépázta a pénztárcáját, leszorította őt az élről, és 270 milliárdra csökkentette a vagyonát. A várható osztozkodás még hátrébb sodorja őt; ha szolgai felezést feltételezünk, akkor bizony meg kell elégednie szerény 135 milliárd forinttal, és a hetedik hellyel. És, ha most rákérdeznék valakire, ki állt idáig a7. helyen, akkor  a kérdezett, bizonnyal, bajban lenne, nem tudna kérdésre válaszolni. Lám, ilyen sors jut a ,listán gyengébben teljesítőknek; nevük a feledés homályába vész. Pedig a vesztes, vagyis az a személy, aki kénytelen most eggyel hátrébb lépni, nem más, mint pont az a Szijj László, akinek a luxus-jachtján nyaralgatott pár héttel ezelőtt Szijjártó Péter, szigorúan a magánéletét élve, de azért közben dolgozva. Vagyis: Mészáros válása – ily módon – mégis közügy, hisz a külügyminiszteri vendéglátásnak máris megfizette az árát, pozíciót veszített.

Ha pénzt nem is.

Forrás: hirklikk.hu