Mészáros Lőrinc és a füstbe ment tízmilliárdok

2020. február 10. 15:32 2020. feb. 10. 15:32

A hírek szerint a Magyar Villamos Művek a mai közgyűlésen veszi át az elmúlt évben 6 milliárdos veszteséget termelő Mátrai Erőmű többségét. Az évekig hatalmas nyereséget termelő szénerőmű nemrég került át a német tulajdonos kezéből Mészáros Lőrinc tőzsdei cégéhez, az Opushoz. Ezt követően jelentős vesztességgel működött az erőmű, de ennek ellenére a tulajdonos 10 milliárdos osztalékot vett ki a tartalékból. Holoda Attila energia szakértő szerint Mészáros Lőrinc strómanként nem az osztalék kedvéért, hanem az elmaradt uniós milliárdok miatt kívánja eladni a céget. Persze, az államnak.

A mai közgyűlésen veszi át az állami MVM a Mátrai Erőmű többségét, a cég vesztesége jelenleg 6 milliárd. A szakma tudja már, hogy az állam mennyiért veszi vissza az erőművet a nemzet gázszerelőjétől?

Talán annyit adnak érte, mint amennyiért vette, tehát tíz milliárd forint körüli összegre gondolok. Ha ezt megkapja, akkor már nagyon jól járt.

Hiszen ő már 11 milliárdot osztalék formájában kivett belőle. Tehát ennyit nyert az üzleten?

Ennyit biztosan, a céltartalék harmadát kiszedték. De valójában nem tudjuk a vételárat.

 Ha az állam megvesz egy ilyen nagy erőművet, akkor az árat nem kötelező nyilvánosságra hozni?

Kötelező lenne, de nem szokták nyilvánosságra hozni. Lehet majd perelni, az elhúzódik pár évig. Utána meg már aligha érdekel bárkit is.

Ön régi motoros, akár sejthetné is, hogy az államnak mennyit ér a Mátrai Erőmű?

Fogalmam sincs. Csak azt mondhatom, hogy talán annyit adnak érte, mint amennyiért vette, de ha kevesebbet fizetnek is valamivel, már akkor is megérte, mert 11 milliárdot már valóban kiszedett a cégből. Olyan ugyanis még nem volt, hogy Mészáros Lőrinc veszteséges üzletet kötött volna az állammal.

Hiába, ő egy okos ember…

Persze tudjuk, okosabb az amerikai feltalálónál, Mark Zuckerbergnél is.

Csak Mészáros úr mást fedezett fel: jó üzleteket kell kötni az állammal, ha Orbán Viktor a miniszterelnök. De olyan nem fordulhat elő, hogy az MVM közgyűlése – miután sok pénzt szedtek ki a cégből – nem járul hozzá a vásárláshoz?

Ismerve a Magyar Villamos Művek eddigi ténykedését ezt a lehetőséget én kizártnak tartom.

Talán még így is megéri?

Nem hiszem, hogy a cég örülne az üzletnek, de valamit kezdeni kell ezzel az erőművel. Azt tudjuk, hogy az erőműnek ellátási kötelezettsége van, tehát nem lehet sorsára hagyni, még akkor sem, ha nem megy csődbe a tulajdonos. Mészáros esetében ma ennek csekély esélye van.

A Magyar Villamos Műveknek már korábban is jelentős részesedése volt az erőműben, nyilván nem véletlenül. Kisebbségi tulajdonosként azt demonstrálta, hogy a cég számára nagy jelentőséggel bíró erőműről van szó. De ez nem véletlen, hiszen az ország energiafelhasználásának hozzávetőleg 20 százalékát tartósan biztosítja; Paks mellett ez az egyetlen zsinórerőmű, vagyis folyamatosan működő üzem. Mészáros viszont úgy döntött, hogy eladja.

Az világos, hogy miért akkor veszi vissza az állam az erőművet, amikor már Mészáros Lőrinc kivette a cég milliárdos tartalékait?

Azért, mert erre az erőműre szüksége van az országnak. Lehetne ugyan az áramot pótolni importból is, de akkor az áram 40 százaléka külföldről jönne. Ez pedig nem fér össze a nemzeti függetlenségre való törekvéssel. Ezért megtartják, amíg nem jár le a működési engedélye.

Abban azért biztos vagyok, hogy nem azért szálltak be az üzletbe a tulajdonosok, – akár Mészáros, akár Orbán, mindegy kiről beszélünk – mert ki akarták szedni belőle a pénzt, majd visszavetették az állammal.

Nem az a megszerzett vacak tízmilliárdnyi összeg volt a lényeg?

Nem bizony. Még emlékszem arra az időre, amikor az Európai Unió ígérte, hogy pályázatokkal támogatni fogja az elavult erőműveknek az átalakítási munkálatait, mint például a Mátrai Erőmű. Ezt az jelenti, hogy a tízmilliárdnál jóval nagyobb összegek keveredhettek volna ide, mert egy erőmű átalakítás igen sokba kerül. Valószínű a széndioxid kibocsátás csökkentésére felajánlott összegekre pályáztak volna. Ezen kívül szóba kerülhetett volna a manapság divatos hulladékégetés is.

Az unióban azonban megváltoztak a szelek, immár nem támogatják a korszerűtlen, szennyező erőművek átalakítását. Ezért adták el az államnak.

Azzal, hogy az állam visszaveszi az erőművet, azzal lényegében meg is pecsételte az erőmű sorsát?

Nem feltétlenül, de az kétségtelen, hogy ennek az erőműnek 4-5 év múlva lejár az engedélye, tehát hosszabbításra alkalmatlan lesz. Fel kell újítani, a megszellőztetett hírek szerint helyébe gázos erőművet akarnak létrehozni.

A miniszterelnök a munkahelyek miatt is fenntartaná az erőművet, Orbán szerint több ezer ember jut általa munkához. Ilyen sok embert foglalkoztat?

A miniszterelnök az év eleji tájékozatójában 10 ezer emberről beszélt, de legfeljebb 5 ezer emberről lehet szó. Ha viszont a jelenlegi lignites helyett korszerű, gázos erőmű épül – ahogy azt megszellőztették – akkor az legfeljebb 30-40 embernek ad majd munkát, nem pedig több ezernek. Tehát az erőmű sorsa világos, csak azt nem tudni, hogy a felszabaduló munkaerőt mivel kötik majd le. Félő, hogy a környéken nagy lesz a munkanélküliség.

Forrás: hirklikk.hu