Mészáros Lőrinc három megye nagyságú földterületre akarja rátenni a kezét

2021. július 8. 21:31 2021. júl. 8. 21:31

Tényként közölték Mészáros Lőrinc cégcsoportjának vezetői, hogy új cégük, az Agrolink 2022 őszére 500-700 ezer hektár termőföldet von be az irányításuk alatt álló integrációba. Ez az ország termőterületének 15 százaléka.

Az e heti HVG-ben nyilatkozó agrárszakértők egyöntetűen úgy gondolják, a magyar gazdák önként egész biztosan nem viszik be Mészáros felügyelete alá az ország termőterületének 15 százalékát, így a magabiztosság azt jelentheti, hogy a kormány valamilyen módon a mezőgazdaság megkerülhetetlen részévé tenné az integrációt. Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!  

Az integráció azt jelentené, hogy az Agrolink szerezné be a vetőmagot, a növényvédő szereket vagy épp a traktorokat a vele szerződött gazdáknak, hogy aztán a megtermelt árut felvásárolja és maga értékesítse. A Fidesz kétharmados parlamenti többséggel pedig el tudja intézni, hogy az agrárintegrációval is kibővüljön az állam által átadott koncessziós jogok sora.


A szakértőket láthatóan zavarba hozta Mészárosék magabiztossága, úgy gondolták ugyanis, hogy ha az integráció tervei lassan egy évtizede egy helyben toporognak, a választás előtt már nem huzakodnak elő vele. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara még 2017-ben készített egy tervezetet, amellyel saját maga kapta volna meg az integrátorok kiválasztásának jogát, de ez a terv a fiókban maradt, annyi szereplő érdekét sértette. 

 

Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!