Microsoft-ügy: benyújtotta a parlamenti vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazó javaslatot az MSZP

2019. szeptember 2. 15:50

Az MSZP az ellenzéki frakciók támogatásával benyújtotta az Országgyűlésnek azt a határozati javaslatot, amelyben parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Microsoft-ügyben - közölte Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese hétfői sajtótájékoztatóján.

Harangozó Tamás (fotó: Facebook/Harangozó Tamás)

    A politikus a kezdeményezést azzal indokolta: egy amerikai vizsgálat alapján tudható, hogy 2013 és 2015 között a Microsoft nagy kedvezményekkel adott el licenceket és szervizszerződéseket olyan közvetítő cégeknek Magyarországon, amelyek ezeket már piaci áron értékesítették tovább kormányzati intézményeknek, többek között az adóhatóságnak és rendőrségnek is. Hozzátette: ezeken az üzleteken "valakik" százmilliós, milliárdos hasznot húztak.


    Közlése szerint a vizsgálóbizottság felállításáról szóló kezdeményezéshez az összes ellenzéki frakció csatlakozott, az erről szóló határozati javaslatot hétfőn benyújtották az Országgyűlésnek, így a parlament dönthet majd az ügyben.


    Hozzátette: a bizottság előtt örömmel hallgatnák meg az üzletet intéző és a később állami pozíciót kapó cégvezetőket, a Fidesz-kormány tagjait, és a miniszterelnököt is.


    Harangozó Tamás hangsúlyozta: a vizsgálóbizottság felállítását indokolja az is, hogy időközben kiderült, az Igazságügyi Minisztérium és a Legfőbb Ügyészség is érintett a botrányban, hiszen 2013-ban és 2014-ben több mint 236 millió forintért vásároltak Microsoft licenceket.


    Az MSZP képviselője Orbán Viktor miniszterelnököt arra szólította fel, hogy "ha nincs takargatnivalója", akkor rendelje el a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) vizsgálatát az ügyben. Ezzel kapcsolatban elmondta: korábban tíz kormányzati szerv, hivatal, hatóság és minisztérium vezetőjéhez fordult az ügyben, a KEHI vezetője pedig válaszában azt írta, soron kívüli ellenőrzés lefolytatásra a kormány illetve a miniszterelnök adhat utasítást.


    Harangozó Tamás elmondta, további három választ kapott még: az Innovációs és Technológiai miniszter a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez irányította, a legfőbb ügyész az ügyben illetékes Fővárosi Főügyészséghez továbbította a kérdését, míg az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság azt írta, hogy csak abban az esetben vizsgálja ezt a közbeszerzést, amennyiben az a véletlen statisztikai módszerrel vett mintába beleesik.

 

Forrás: MTI