Miért nem énekel nekünk, Völner úr?

2023. január 24. 15:20 2023. jan. 24. 15:20

Egymást követő két napon hozta nyilvánosságra a Blikk a Völner-ügy lehallgatási jegyzőkönyveinek részleteit. Vaskos mondatok, szaftos kijelentések sorjáznak a napvilágra került felvételeken, köztük Schadl Györgytől, a Magyar Bírósági Végrehajtó Kar letartóztatásban lévő elnökétől, az ő feleségétől, valamint Völner Pál volt államtitkártól, Varga Judit igazságügyi miniszter egykori helyettesétől. Völner az egyik telefonbeszélgetésben arról beszél, hogy tudna olyanokat mondani, ami többek székét megingatná.

Mindeközben Bíró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke hallgat. Nem mintha kérdezték volna, de magától is meg kellett volna szólalnia. Már amennyiben a kormány és ő maga komolyan venné, amiért a ma húsz, de hamarosan száznál is több embert foglalkoztató Integritás Hatóság létrejött. A korrupció visszaszorításáról volna szó, nem önként és dalolva lépte meg ezt a kormány, hanem az uniótól várt – és egyelőre zárolt – milliárdok folyósításának reményében. 

Bíró Ferencnek magától is meg kellene szólalnia. S bár folyamatban lévő ügyekről hivatalos személynek nem ildomos nyilatkozni, véleménye lehet róla. Erre a megszólalásra azonban nincs valódi esély, hiszen, mint korábbi cikkünkben írtuk, Bíró Ferenc rosszul értelmezi a megbízatását. Szerinte ugyanis azért kulcsfontosságú a magyarországi korrupció visszaszorítása, mert ezáltal szabadulhatnak fel a jelenleg visszatartott uniós források. Miközben a tiszta közélet, a lopás elleni fellépés nem emiatt fontos, hanem azért, mert a korrupció tisztességtelen, ráadásul a gazdaság fejlődésére is káros, mivel fékezi a növekedést, a gyarapodást.

A Völner-ügy főszereplője – Varga Judit igazságügyi miniszter egykori helyettese – még mindig szabadlábon védekezik, pedig a rendelkezésre álló dokumentumok tanúsítják, hogy kenőpénzeket vett át, a gyanú szerint mintegy 83 millió forint értékben. Az a feltételezés sem túlságosan életszerű, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter ne tudott volna beosztottja viselt dolgairól. Hogy a miniszter asszony is részese volt a cselekményeknek, vagy csupán szemet hunyt beosztottja törvénytelen játékai felett, azt a nyomozók már minden bizonnyal tudják, ám a közvélemény legföljebb csak találgathat.

Ami biztos: Völner Pál elmondása szerint tudna olyat mondani, amitől sokak széke meginoghat. Egyelőre azonban nem „énekel”, zsarolási potenciáljáról csupán a feleségének (és feltehetőleg az ügyvédjének) beszélt. Nem kizárt, hogy a továbbiakban sem lesz beszédes hangulatban, és saját, jól felfogott érdekében nem fog kellemetlenkedni korábbi munkaadóinak.

Forrás: hirklikk.hu