Milliókért hirdetnek a kormánypárti „influenszerek”

2021. április 7. 16:56 2021. ápr. 7. 16:56

A hirdetéseket pedig a Megafon Központ finanszírozza, ami azzal a céllal indult, hogy „profi Facebook-harcosokat” képezzen.

Az elmúlt időszakban új terepre férkőzött be a fideszes média és elkezdett „influenszereken” keresztül üzenetet eljuttatni az emberekhez.

Az egyik ilyen például a korábbi műsorvezető, Rákay Philip oldala, amely a 444.hu szerint 2020 őszén indult el, és a Facebook hirdetéstára alapján, eddig három posztot hirdetett meg a közösségi oldalon, összesen közel 1 millió forintért. A három poszt együtt potenciálisan 0,5-1 millió embert ért el a portál szerint.

Hozzá hasonló, de talán kevésbé ismert a valamivel több, mint 10 ezer követővel rendelkező A kopasz oszt nevű Facebook-oldal. A Kopasz, azaz Filep Dávid korábban pár ezer forintért hirdette bejegyzéseit, azonban a múlt héten egyetlenegy bejegyzésére, egy Jakab Péter Jobbik-elnököt ekéző videóra,  1,6 millió forintot költött el.

A 444.hu idézi a Facebookot, amely azt írta, a „hirdető (A kopasz oszt) olyan embereket próbál elérni, akiket érdekel Orbán Viktor, 18 és 55 közöttiek, és az elsődleges földrajzi helyük Magyarország”. A poszton 15 ezer lájk van, vagyis egy lájk több mint 106 forintjukba került.

A hirdetéseket nem Rákay Philip, vagy a Kopasz fizette, hanem a Megafon Központ, amely többek között XXI. Század Intézet vezető elemzőjét, Deák Dánielt és a Pesti Srácok riporterét Bohár Dánielt is segíti. A Megafon egyébként honlapján is megemlíti a négy támogatottat, kiegészítve egy ötödikkel, Bayer Zsolttal.

A Megafon Központ 2020 júliusában indult el, azzal a céllal, hogy „profi Facebook-harcosokat” képezzen azokból, akik jelentkeznek hozzájuk.

Az Átlátszó március elején írta meg, hogy az indulás után két hónappal 56 millió forinthoz jutott a Megafon Központ. Kovács István a Mandinerrel azt közölte, hogy a weboldal fejlesztéséhez némi kezdőtőkére volt szükségük, ezért megkeresett „néhány konzervatív üzletembert”, akiket megkért, hogy támogassák az oldalt.

Forrás: 444.hu