Mindenképpen meg akarják építeni Paks2-t

2021. május 19. 18:16 2021. máj. 19. 18:16

A Paksi Atomerőmű éppen egy földrengési övezetben áll – erre jutott két osztrák geológus egy tanulmányban, amelyet az osztrák környezetvédelmi minisztérium rendelt meg, és az Osztrák Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal koordinált. Önmagában nem újdonság, hogy a magyar atomerőmű szeizmológiailag aktív területen áll, de a veszély mértéke az. Ezt új módszerek felhasználásával tárták fel – írta a Die Presse.

Helmut Decker (Bécsi Egyetem), és Esther Hintersberger (Szövetségi Geológiai Hivatal) megállapította, „Tudományos bizonyítékokkal nem lehet megbízhatóan kizárni egy esetleges tartós felszíni eltolódást ott, ahol Paks II épül, ezért azt a helyet alkalmatlannak kell tekinteni”. A 91 oldalas tanulmányt az osztrák fél hétfőn juttatta el a magyar nukleáris főhatóságnak. Egyben állásfoglalást kért, és azt, hogy szervezzenek egy workshopot a szomszédos országok szakértőinek bevonásával. A nemzetközi részvétel csakis a környezeti hatástanulmányhoz előírás, ami már megvolt. Ugyanakkor sokan bírálják, hogy ebből a tanulmányból hiányoztak a reaktorok adatai, és akkor még nem zárultak le a szeizmológiai vizsgálatok sem. A helyszín kijelölésénél nem volt lehetséges a nemzetközi részvétel. Az engedélyt 2017-ben adták ki – emlékeztet a Die Presse.  A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!   

Önmagában nem újdonság, hogy a magyar atomerőmű szeizmológiailag aktív területen áll, de a veszély mértéke újdonság. Ezt új módszerek felhasználásával tárták fel. Korábban talajradarokkal, valamint régi feljegyzések tanulmányozásával keresték az információkat, ma azonban úgynevezett „paleoszeizmikus  ásatásokat” folytatnak: lyukak ásásával tanulmányozzák a talaj profiljait: ezekből ki lehet elemezni a rétegek eltolódásait és ebből a tektonikus aktivitásokat. Pakson ezek az ásatások megmutatták, hogy olyan törések is kimutathatók, amelyek „megmozdíthatták, megmozdíthatják a felszínt”. „Ezek a Dunaszentgyörgy-Harta törésvonal vonal paksi folytatása, és az elmúlt húszezer évben már többször jelentősen megmozdították a felszínt” – idézte a cikk a kutatókat.


 

A szerző emlékeztetett arra, hogy Fichtinger Gyula eddigi vezérigazgató április 29-én váratlanul lemondott, majd az Orbán-kormány a múlt héten olyan törvényjavaslatot terjesztett be, amelynek értelmében az Atomenergia Felügyelet vezetőjét majd kilenc évre nevezik ki, nem lehet neki felmondani, és a politikai befolyásoktól függetlenül működik. A törvényjavaslatot általában úgy értékelik, mint jelzést arra, hogy a Paks II. projektet feltétlenül megvalósítják. A reaktorokat az orosz Roszatom építi. 

A magyar sajtó bírálta, hogy a projekttel összefüggő építkezéseket, amelyek például az érkező több ezer orosz elhelyezését szolgálják, sok esetben kormányközeli cégekre bízták. A végső döntést azonban a helyszín kijelölésére lefolytatott eljárás sem hozta meg, és ezután követezik még az építkezéssel kapcsolatos eljárás. Ennek elvben 12 hónap alatt le kellene bonyolódnia, de mód van három hónapos hosszabbításra. Az építési eljárás vonatkozásában problémás a nukleáris biztonsággal kapcsolatos követelményekről szóló 2011/118-as kormányrendelet is, amelynek 7.3.1.1100 cikkelye megköveteli, hogy ki kell zárni egy tartós felszíni elmozdulás lehetőségét Pakson. Ugyanakkor a most készült osztrák tanulmány szerint éppen ezt nem lehet kizárni.   A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!   

Forrás: Hírklikk