MSZP: 2023 egyik fő kockázata az államadósság finanszírozása

2022. november 29. 17:00 2022. nov. 29. 17:00

A 2023-as költségvetési év egyik fő kockázatának az államadósság finanszírozását tartja az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke, aki reméli, hogy „értelmezhető" büdzsével vág neki Magyarország a jövő évnek.

Vajda Zoltán kedden az MSZP Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a parlament költségvetési bizottsága – Banai Péter Benőnek, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkárának részvételével – tárgyalta a tavalyi zárszámadást, és szóba került a 2023-as költségvetés is.

Az ellenzéki politikus szerint butaság volt nyáron elfogadni a jövő évi büdzsét, az ugyanis 5,2 százalékos inflációval és 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol.


 

Az inflációval kapcsolatban már csak az a kérdés, hogy a tervezett kétszerese, háromszorosa vagy négyszerese lesz, míg a gazdaság teljesítményével kapcsolatban reménykedni kell, hogy annak előjele nem lesz negatív – tette hozzá.

Elmondta, az ülésen az államtitkártól nem kaptak egyértelmű választ arra, mikor lesz Magyarországnak értelmezhető jövő évi költségvetése.

A képviselő azt mondta, ha változik a makropálya, akkor új költségvetési törvényre van szükség, amit újra az Országgyűlés elé kell hozni. De lehet, hogy a kormány „fű alatt", rendeleti kormányzással változtat a jövő évi büdzsén – jegyezte meg.

Vajda Zoltán a 2023-as költségvetés egyik fő kockázatának az adósságszolgálatot látja. Kifejtette, egyrészt a magas infláció, másrészt az országspecifikus kockázatok miatt a befektetők csak nagyon drágán lesznek hajlandók finanszírozni az államadósságot, így az ezzel kapcsolatos kiadások drámain elszállhatnak. Ezt a megállapítást közlése szerint osztotta az államtitkár is.

A 2021-es zárszámadással kapcsolatban a szocialista képviselő arról beszélt, tavaly „bődületesen" több volt az áfabevétel a tervezetthez képest, és azt nem arra fordították, amire kellett volna: folytatták a presztízsberuházásokat, közben a családokat és a kis- és közepes vállalkozásokat nem úgy támogatták, ahogy kellett volna.

Forrás: MTI/Hírklikk