MSZP: a felnőtt hozzátartozó ápolását is vegyék figyelembe a Nők 40-programnál!

2023. október 4. 11:00 2023. okt. 4. 11:00

A felnőtt hozzátartozó otthoni ápolása is számítson bele a jogosultsági időbe a Nők 40-nyugdíjprogram esetén! – javasolta az MSZP frakcióvezető-helyettese szerdán.

Gurmai Zita az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a Nők 40-programot több mint tíz éve vezették be, hogy kedvezményes nyugdíjba vonulást biztosítsanak azoknak a nőknek, akik negyven év jogosultsági idővel rendelkeznek.

Hozzátette: a jogosultsági idő fogalma nem azonos a szolgálati idővel, annál jóval szűkebb.

Kifejtette: főszabály szerint a program keretében az a nő mehet nyugdíjba, aki negyven év jogosultsági idővel rendelkezik és ezen belül 32 év keresőtevékenységgel szerzett jogosultsági ideje van. A maradék évek gyermeknevelési időként vehetők figyelembe, az idősebb hozzátartozó után kapott ápolási díj azonban nem számít bele a jogosultsági időbe – ismertette.

Az ellenzéki politikus ezt a szabályozást aggasztónak nevezte, mert szerinte a szociális területen egyre csökken az állami szerepvállalás, így egyre több teher hárul a családokra, azon belül is elsősorban a nőkre.

Szomorú, hogy a kormány által meghirdetett munkaalapú társadalom sokszor érzéketlen a családok szociális gondjai iránt, miközben az egyének végtelenül kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek akkor, ha ápolásra szoruló idős hozzátartozójuk van, és mellette még munkát is kénytelenek vállalni –közölte.

Gurmai Zita azt mondta, írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Pintér Sándor belügyminiszternek az ügyben, hogy a felnőtt hozzátartozók ápolása után járó ápolási díj miért nem számít bele a Nők 40 nyugdíjba.

Forrás: hirklikk.hu