MSZP: a férfiak is mehessenek nyugdíjba 40 év szolgálati jogviszony után

2020. február 12. 11:58 2020. feb. 12. 11:58

Az MSZP a férfiaknak is lehetővé tenné a negyven év szolgálati jogviszony utáni nyugdíjba vonulás lehetőségét - mondta Korózs Lajos, a párt országgyűlési képviselője szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke úgy fogalmazott, az Orbán-kormány túl merevvé tette a nyugdíjazás feltételeit, aminek eredményeként előfordulhat, hogy valaki 47 év munkaviszony után sem tud még nyugdíjba vonulni.

Korózs Lajos emellett szólt arról is, az MSZP úgy csökkentené a nyugdíjak közötti jelenlegi nagy különbségeket, hogy a legmagasabb, sokmilliós járandóságoknak gátat szabna, a legkisebbeket pedig felzárkóztatná. A szocialista politikus szerint mindennek a fedezetét egy többkulcsos személyi jövedelemadó bevezetésével biztosítanák.

Hangsúlyozta, a szocialisták visszatérnének a nyugdíjak úgynevezett svájci indexálásához, vagyis a nyugdíjemelések mértékének meghatározásakor figyelembe vennék a keresetek növekedését is. Korózs Lajos szerint ezzel az eljárással átlagosan idén tízezer forinttal emelkedhettek volna a nyugdíjak, szemben a jelenlegi, átlagosan 3500 forinttal.

Az MSZP politikusa megerősítette, pártja visszaállítaná a rokkantnyugdíjazás lehetőségét is és kárpótolná azokat, akiktől az elmúlt években jogtalanul vették el ezt a járandóságot.

Forrás: MTI