MSZP: átfogó lakásfelújítási program kellene a Vodafone megvásárlása helyett

2022. szeptember 21. 13:15 2022. szept. 21. 13:15

A szocialisták, ha kell, akár éjszaka is bemennek a Parlamentbe megszavazni az általuk benyújtott átfogó, országos energetikai felújítási programot - jelentette be Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese, országgyűlési képviselője és Király József, a párt Bács-Kiskun megyei területi szövetségének elnöke szerdán.

„Ez lenne az igazi rezsicsökkentés!” – hangsúlyozta Komjáthi a Bács-Kiskun megyei Szentkirályról, 70-es években épült családi házak előtt tartott, a párt közösségi oldalán közvetített sajtótájékoztatón.

Kiemelte: ez az energetikai felújításról és otthonszigetelésről szóló, a Parlament előtt fekvő határozati javaslatuk is azonnali segítséget nyújthatna az embereknek; csak meg kell szavazni azt az Országgyűlésben.

„Nem vagyunk kormányon, de a javaslataink kormányzóképességet kiállóak. (...) Ezek a javaslatok azonnali változást hozhatnak az emberek életében” – jelentette ki.

Király József azt mondta: a mögötte is látható házakhoz hasonló épületek lakói lesznek várhatóan „a rezsiharc újabb áldozatai”. Elmondta: ezek az úgynevezett Kádár-kockák, vagy kis kockaházak, azért épültek a 70-es években a kistelepüléseken, mert akkor még olyan lakhatást biztosítottak a falu népének, mint amit a városban megkaptak az emberek.

Ma már azonban nem felelnek meg a követelményeknek hőszigetelés szempontjából: nem tartják a meleget, és a hétszeresére emelt gázárral, az elfogyó tűzifával és a környezetszennyező hulladéktüzeléssel sem tudják a lakóik – többnyire kevés nyugdíjból élő idős hölgyek - kifűteni őket.

„Nem ők a hibásak azért, hogy adott esetben netán nem fogják tudni majd megfizetni a fűtés árát” – mondta Király, hangsúlyozva: „elfogadhatatlan dolog”, „hogy ilyen helyzetet teremtett nekik a kormány”.

Úgy folytatta: az MSZP már többször megtette, de most újra fel kell hívnia a figyelmet arra, hogy ezeket a házakat energetikailag alkalmassá kell tenni a megfelelő életre. Ezekből 1,4 millió van az országban és drága bennük lakni, mert a többségükben nincs hőszigetelés, és a nyílászárók is régiek.

Azt is megemlítette: a 4,1 millió magyar háztartás mintegy egytizede, 400 ezer család nem tudja megfizetni a megfelelő fűtést, sokan pedig akkor is fáznak, ha fizetnek, mert a rosszul szigetelt ingatlanokból szökik a meleg.

„A Fidesz ősbűne, hogy az elmúlt 12 évben elhanyagolta az energiahatékonyságot” – jelentette ki.

Felidézte: a Fidesz 2010-ben még azt ígérte: négy év alatt önrész nélkül felújítanak egymillió lakást 500 milliárd forint uniós támogatásból.

„Aztán ebből semmi nem lett” – mondta Király –, mert a lakóépületek energiahatékonyságára szánt uniós pénzeket a középületekre: kormányhivatalok és minisztériumi épületek energetikai felújítására költötték. A 2019-es új energiastratégiájából az Orbán-kormány pedig érdemi magyarázat nélkül, „egyszerűen kihúzta” a Kádár-kockák és a társasházak felújítását, ami a panelprogram befejezését lehetővé tette volna.

„Ebből is látszik, hogy a Fideszt nem érdekli az, hogy ezekben az otthonokban magyar emberek, magyar családok élnek!” – mondta a szocialista politikus, rámutatva: a magyar családok jelentős része szeretné energetikailag is korszerűsíteni az otthonát, csakhogy erre nincs pénzük.

A Fidesz pusztán csak letölthető típusterveket vagy hiteleket kínált számukra; a legtöbben viszont még a kedvezményes hitelt vagy az önerőt sem tudják kifizetni – hívta fel a figyelmet.

„Az MSZP szerint ez nem maradhat így! (...) Ezeknek az embereknek segítségre van szüksége!” – jelentette ki.

Komjáthi azt mondta: Magyarország a kormány tehetetlensége miatt egyre inkább „rezsikatasztrófába” sodródik.  „Tarthatatlannak” nevezte, hogy a „Kádár-kockák” jellemzően idős lakóinak, akiknek „sem lehetőségük, sem forrásuk, sem erejük nincs arra, hogy önmaguktól, önerőből változtassanak” a helyzetükön, aközött kell dönteniük, hogy „esznek, befizetik a sárga csekkeket vagy fűtenek”.

Ismertette: az MSZP-nek több olyan javaslata is fekszik már a Parlament előtt, amely azonnali segítséget nyújthatna az energiár-emelkedés ellenében.

Az MSZP szerint például „teljesen felesleges dolog” a Vodafone távközlési vállalat részének kormányzati megvásárlása, ahogy „ablakon kidobott pénz” az a 2000 milliárd forint is, amit „vasak”: gázcsövek és -tárolók vásárlására fordított az Orbán-kormány. Ezeket a pénzeket lehetne átfogó lakásfelújítási és energetikai hatékonysági programra költeni – mondta.

A szocialisták szerint egy ilyen programmal lehetővé kell tenni, hogy önerő nélkül tudják leszigetelni az emberek az otthonukat. Ehhez az állami és az európai uniós forrásokat egy közös Otthonfelújítási Alapba kell tenni – ismertette.

„Igazi baloldali pártként olyan javaslatokat fogalmazunk meg, ami az emberekről szól és az emberekért van” – jelentette ki.

A szocialisták országos RezsiSTOP-fórumsorozatáról elmondta: a fórumokon politikusaik meghallgatják „az emberek történeteit arról az élethelyzetről, amibe ez a tehetetlen kormány sodorta őket; és ők meghallgatják a mi igazi baloldali javaslatainkat.”

„Kényszerítsük ki együtt a rezsiSTOP-ot!” – hívott fel mindenkit a fórumokon való részvételre.

Forrás: hirklikk.hu