MSZP: csökkenteni kell az élelmiszerek áfáját

2021. november 24. 19:19 2021. nov. 24. 19:19

Az élelmiszerek áfakulcsának csökkentését szorgalmazza az MSZP.

Molnár Zsolt, az ellenzéki párt pártigazgatója az MSZP Facebook-oldalán a Pénzügyminisztérium fővárosi székháza elől közvetített szerdai online sajtótájékoztatón azt mondta, nem lehet 27 százalékos általános forgalmi adót (áfa) alkalmazni az élelmiszereknél, 5 és 18 százalékos áfakulcsra lenne szükség.

Szerinte a magyar családok a rendszerváltás óta a legnehezebb és talán a legszegényesebb karácsony elé néznek, mivel irreálisak az élelmiszerárak, magas az infláció. Ez nagyon sok családnak elviselhetetlen terhet jelent - közölte.

Az ellenzéki politikus véleménye szerint az infláció, az euróárfolyam és a kormány elmúlt években hozott nagyon sok rossz gazdasági intézkedése együttesen hatalmas válságot okoz.

Molnár Zsolt úgy látja, az üzemanyagok árának befagyasztása nem old meg minden problémát, de a döntés átmenetileg talán csökkenti a családokra nehezedő terhet.

Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese azt üzente a miniszterelnöknek, hogy "a bérből és fizetésből élő emberek nem a Karmelita menzáján kajálnak", és nekik nincsenek olyan strómanjaik és oligarcha barátaik, akik hó végén kisegíthetik őket.

Elmondta, az országot járva a nyugdíjasok panaszkodnak neki az inflációra, a dolgozók a munka melletti elszegényedésre. Szavai szerint a bérből és fizetésből élő emberek azt mondják neki, hogy nem laknak jól az óriásplakátokkal vagy azzal, hogy Németh Szilárd pacalpörköltös fotóit nézegetik. Intézkedéseket és felelős kormányzást várnak - közölte.

Az elnökhelyettes ígéretet tett arra, hogy ha az ellenzék nyeri a jövő évi választást, akkor csökkenteni fogják az áfát.

A sajtótájékoztató alatt a Pénzügyminisztérium falára vetítették a Csökkentjük az áfát feliratot, alatta az MSZP logója, illetve élelmiszerekről készült fotók voltak láthatók. Egy másik képen a Miattatok drágul felirat volt olvasható, alatta egy kenyér fényképével.

Forrás: hirklikk.hu