MSZP: idén csökkenhet a magyar munkások reálbére

2021. január 29. 16:58 2021. jan. 29. 16:58

A minimálbér növekedése idén még az infláció mértékét sem éri el, azaz a magyar munkások reálbére idén várhatóan csökkeni fog - hívta fel a figyelmet Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője pénteken.

Az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón Korózs Lajos és Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese is azt mondta, a magyar munkások ennél többet érdemelnek.
    

Közölték, az MSZP továbbra is követeli az álláskeresési járadék időtartamának kilenc hónapra, összegének nettó 100 ezer forintra történő emelését. Követelik a valódi segítséget a bajba jutott kis- és közepes vállalkozásoknak, továbbá a 80 százalékos bértámogatást - a dolgozó munkahelyének 3-6 hónapra történő megőrzésével - nettó 180 ezer forintig.
    

Komjáthi Imre azt is mondta, az azonnali segítség mellett ésszerű és okos nyitásra van szükség.
Ha jutott 1700 milliárd forint tavaly a multinacionális cégek megsegítésére - úgy, hogy egy-egy munkahely 130 millió forintba került - akkor jusson a kis- és középvállalkozásoknak is - sürgette.
    

Az infláció a magyar családok asztaláról leeszi a parizeres zsömlét, kieszi a magyar nyugdíjasok pörköltjéből a farhátat - fogalmazott az elnökhelyettes.
    

Korózs Lajos a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kimutatásai alapján ismertette a legfrissebb kereseti adatokat, miszerint Magyarországon a bruttó átlagkereset 438 ezer forint, a közfoglalkoztatottak nélkül pedig 450 ezer forint. Hozzátette: a nettó keresetek átlagos összege 300 200 forint.
   

Elmondta, a legrosszabbul kereső csoportba a vendéglátásban dolgozók tartoznak, ők a koronavírus-járvány legnagyobb kárvallottjai.
A kormány gazdaságvédelemre négyezermilliárd forintot fordított, de az alkalmazottak megsegítésére mintegy hétmilliárd forint ment csak - közölte, megjegyezve: közben Mészáros Lőrinc szállodalánca 17 milliárd forintos támogatást kapott úgy, hogy alkalmazottai felét kirúgta.
    

Korózs Lajos elmondta, most már a román és a szlovák minimálbér is magasabb a magyar minimálbérnél, illetve bérminimumnál.

Forrás: MTI