MSZP: számolják fel a lakhatási szegénységet!

2022. január 25. 17:56 2022. jan. 25. 17:56

A lakhatási szegénység felszámolására szólította fel a Fideszt az MSZP két parlamenti képviselője keddi online sajtótájékoztatóján.

Szabó Sándor közölte: a Fidesz lakhatási politikája szinte teljes egészében mellőzi a szociális szempontokat, miközben mind európai uniós összehasonlításban, mind a visegrádi négyek adataival összevetve, kimagasló Magyarországon a lakhatási szegénység.

A képviselő által ismertetett adatok szerint ma Magyarországon hárommillió embert érint ez a probléma, közülük kétmillióan vizes, penészes falak között élnek.

Eközben a kormány éppen a felső középosztálytól felfelé nyújt támogatásokat az ingatlanszerzéshez – tette hozzá.

Hangsúlyozta: 2010 és 2020 között az országban 90 százalékkal nőttek a lakásárak, és hasonló mértékben drágultak az albérletek.

Jó példaként emelte ki a szegedi önkormányzat szociális alapú bérleti programját, amelyben például a havi 80-100 ezer forintos piaci ár negyedéért-ötödéért juthat valaki egy 53 négyzetméteres lakáshoz.

Hiszékeny Dezső a főváros szintén ellenzéki vezetésű XIII. kerületének példáját hozta fel, ahol évtizedek óta komoly hangsúlyt fektetnek a bérlakásprogramra.

Kiemelte: ennek keretében 2014 óta építenek passzívházakat, amelyek nemcsak környezetbarátok, de kisebb rezsivel is működnek.

Forrás: MTI/Hírklikk