MSZP: újjá kell építeni az egészségügyet

2021. január 18. 16:21 2021. jan. 18. 16:21

Az egészségügy újjáépítését sürgette hétfőn az MSZP országgyűlési képviselője, bírálva, hogy az elmúlt tíz évben a sportra fordított kiadások 458 százalékkal, míg az egészségügyre fordítottak csak 49 százalékkal emelkedtek.

Bangóné Borbély Ildikó az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón azt mondta, a koronavírus-járvány rávilágított arra, hogy az egészségügy átalakítása nem várhat.
    

Hozzátette: az egészségügyi rendszer újjáépítésére van szükség, mert csak akkor biztosítható a gyógyulás esélye mindenkinek, ha van elegendő orvos, ápoló és eszköz; ha rendelkezésre áll a tisztességes fizetéshez, az eszközök beszerzéséhez szükséges pénz; ha önálló minisztérium, kompetens kormánytag felel az ellátás megszervezéséért.
    

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, az egészségügyi rendszert érintő kritikáik soha nem az egészségügyi dolgozóknak szólnak, hiszen csakis az ő kitartásuknak köszönhető, hogy a rendszer még nem omlott össze. A bírálat csakis a körülményeknek és az azokért felelős Orbán-kormánynak szól - közölte.
    

Bangóné Borbély Ildikó azt mondta, hogy az elmúlt tíz évben az egészségügy bizonyos területeiről folyamatosan forrásokat vontak ki, miközben sportra, stadionokra jelentősen több pénzt fordított a kormány.
    

Kifejtette: míg 2011-ben a sportcélú kiadások 99,5 milliárdot tettek ki, addig 2019-ben ez az összeg már több mint 555 milliárd forint volt. A növekedés mértéke 458 százalékos volt, miközben az egészségügyi kiadások csak 49 százalékkal emelkedtek - közölte.
    

Felhívta a figyelmet egy tavaly decemberi közvélemény-kutatásra, amely szerint a válaszadók 88 százaléka azt akarja, hogy a kormány sokkal több pénzt fordítson az egészségügyre. A válaszadók kétharmada támogatta az Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője által indított kezdeményezés, az európai egészségügyi unió megvalósulását, amelynek célja, hogy felszámolja az egyenlőtlenségeket a tagállamok közegészségügyi rendszerei között - mondta.

Forrás: MTI