MSZP: vagy csak írásbeli, vagy csak szóbeli legyen az idei érettségi

2020. április 2. 11:46 2020. ápr. 2. 11:46

A szocialista párt nevében Hiller István arról beszélt, hogy a járványhelyzet miatt el kell vetni a hagyományos érettségi modelljét idén. Azt is hozzátette, hogy az általuk javasoltaknál is több szempontot kell mérlegelni.

Ne a hagyományos módon bonyolítsák le idén az érettségit: vagy csak írásbeli, vagy csak szóbeli érettségi legyen - javasolta Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke csütörtökön az MSZP Facebook-oldalán követhető online sajtótájékoztatóján.

A volt oktatási miniszter azt kérte a kormánytól, hogy ismerje el érvényesnek a mostani tanévet, valamint hogy legyen az idei, különleges helyzetben megszervezett érettségi egyenértékű minden más, korábbi, illetve későbbi, normál körülmények között lebonyolított érettségivel.

Vagy csak szóbeli, vagy csak írásbeli legyen a vizsga

Az ellenzéki képviselő azt is javasolta, a kormány legkésőbb április 15-ig döntsön az érettségiről.

Hozzátette: a kormány mérlegelje szakmai és logisztikai szempontok alapján, hogy idén vagy csak szóbeli, vagy csak írásbeli érettségi legyen.

Ha csak írásbeli érettségi lesz és a szóbeli elmarad, annak az az előnye, hogy viszonylag rövid időn belül lebonyolítható, nem vesz igénybe másfél hónapot - részletezte. Hozzátette: hátrányos, hogy egyszerre egy időben nagy tömegnek kell elhagynia otthonát.

Ezt csak akkor javasolják alkalmazni, ha az oktatásirányítás képes megszervezni, hogy az írásbeli a hagyományosnál sokkal több tanteremben, 5 főnél nem nagyobb csoportban - tanári felügyelet mellett - legyen - mondta.

 

Hiller István szerint ha csak szóbeli érettségit tartanak, akkor garantálható a kiscsoportos lebonyolítás, meg lehet szervezni a folyamatos vizsgát, az egyéni időpontot.

Ennek részleteit úgy írta le, hogy az egyik teremben tartózkodna a vizsgázó, egy felkészülő diák és egy felügyelő tanár, a másik teremben lenne a vizsgabizottság, a szóbeli vizsga pedig az internet, a Skype segítségével bonyolódna.

Az MSZP-s politikus szerint ennél a variációnál - az egyébként írásbeli - matematikaérettségi eredményét az utolsó két tanév évvégi eredménye, illetve az egyéni szaktanári értékelés adná.

Elmondta, mindkét esetben maszkot kell kapniuk az érettségizőknek és az érettségiztető tanároknak, illetve a tantermekben fertőtlenítő folyadékot kell elhelyezni.

Túl nagy a kockázat a hagyományos érettségire

A további lehetőségek között említette, ugyanakkor nem javasolta, hogy az érettségit változatlan formában és időpontban tartsák meg; ennek szerinte túl nagy kockázata van az egészségre. A politikus a halasztást sem javasolta, azaz, hogy változatlan formában, de nyár végén, vagy ősszel rendezzék a vizsgákat. Egy egész évfolyamnak esne ki a felvételi lehetősége, és legalább fél-, de inkább egy teljes évvel később tudnának belépni a munkaerőpiacra - fejtette ki.

Ha a járványhelyzet úgy kívánja, akár el is maradhatna az érettségi

Hiller István a javaslataik közé sorolta, hogy nem lesz érettségi vizsga, de az állam az utolsó két év évvégi eredményeit, továbbá az egyénre szabott tanári értékelést összesítve teljes jogú érettséginek ismeri el az így kialakult eredményt.

Szerinte ezt a lehetőséget nem kell elutasítani, de csak abban az esetben kell alkalmazni, ha a járvány terjedése és intenzitása olyan drámai méretet ölt, hogy minden mozgás és kiscsoportos találkozás lehetetlenné válik.

Emlékeztetett arra, hogy tavaly 111 ezren érettségiztek, 71 ezren hagyományos érettségit tettek; idén valamennyivel kevesebben, de nagyságrendileg ugyanennyien, több mint 100 ezren vizsgáznának.

Hiller István azt mondta, a hatályos szabályok szerint idén május 4. és június 26. között tartanák az érettségit, az írásbeli vizsgákat május 4-25., a szóbeliket pedig június 4-26. között bonyolítanák.

Kitért arra is, hogy javaslataikról számos pedagógussal, volt intézményfenntartóval, oktatáskutatóval, polgármesterrel, tankerületi vezetővel egyeztetett.

Forrás: MTI