Müller Cecília: szükségszerű a szigorítás, a védettség csak két-három hét után alakul ki

2021. március 4. 17:06 2021. márc. 4. 17:06

Minden eszközzel le kell törni a járvány nagyon dinamikusan emelkedő harmadik hullámát. A kormányzati szigorítások szükségszerűek voltak – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján, csütörtökön.

Kifejtette: a vakcinák segítenek, de védettség csak két-három hét után alakul ki. Még sem számban, sem időben nem tartunk ott, hogy a hatásukat jelentősen éreztessék, most pedig „helyzet van" – fogalmazott, hangsúlyozva: rendkívül magasak a járványadatok, ezért van szükség még szigorúbb biztonsági intézkedésekre. A kontaktusok számát csökkenteni kell – emelte ki az országos tiszti főorvos.

Az aktív fertőzöttek száma napok alatt 80 ezerről 100 ezer fölé emelkedett. A tendencia egyre emelkedő, ezért elkerülhetetlenné váltak azok a korlátozó intézkedések, amelyekről a kormány döntött – tette hozzá Müller Cecília.

Azt mondta, emellett továbbra is fontos a védőoltások minél gyorsabb beadása. Csütörtökön két szállítmány is érkezett, jövő héten csaknem 400 ezer regisztrált idős kaphatja meg a védőoltást – mondta az országos tiszti főorvos.

Forrás: MTI/Hírklikk