Mutatjuk a legfontosabb információkat, amiket a ma kezdődő előválasztásról tudni kell

2021. szeptember 18. 09:05 2021. szept. 18. 09:05

Ahogyan arról a Pécsi STOP már több ízben beszámolt, ma, azaz szeptember 18-án kezdődik országos szinten az ellenzéki előválasztás, ami kilenc napon át, egészen szeptember 26-ig tart majd. Mint megírtuk Pécsett több helyszínen is szavazhatunk, ennek részleteiről ebben a cikkünkben írtunk. Most pedig összeszedtünk minden lényeges alapinformációt, amit az előválasztásról tudni érdemes. 

Mikor lehet szavazni?

Az első fordulóban szeptember 18-26. között, a szavazóhelyiségek jellemzően reggel nyolctól este hatig tartanak majd nyitva. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Miről dönthet?

A 106 egyéni választókerületben az lesz az ellenzék közös egyéni jelöltje, aki a legtöbb szavazatot kapja majd. Az első fordulóban az is eldől, hogy a miniszterelnök-jelöltek közül, ki jut tovább a második fordulóban, aminek a győztese Orbán Viktor kihívója lesz majd 2022-ben. 

Ez is érdekelhet: 

 

Kik szavazhatnak?

Az előválasztáson minden, 2004. április 1-je előtt született magyar állampolgár szavazhat, akinek magyarországi állandó bejelentett lakhelye van.

Hol lehet szavazni?

Ha személyesen szeretnél szavazni, nagyrészt közterületen felállított sátrakban, kisebb részt irodákban, zárt helyiségekben adhatod le voksod. A szavazópontok teljes listája megtalálható a www.elovalasztas2021.hu oldalon.

Kapcsolódó: Karácsony: 2022-ben vagy Orbán lesz a miniszterelnök, vagy én

Bármelyik sátorban szavazhatok?

Az első fordulóban a személyes szavazás csak a lakcím szerinti előválasztási körzetben (OEVK) lehetséges. Ezek listáját hamarosan közzétesszük ezen az oldalon. A második fordulóban bármelyik sátorban szavazhatsz.

Mit vigyen magával?

Fényképes igazolványt és érvényes lakcímkártyát. Mindenki csak a saját állandó lakcíme szerinti választókerület jelöltjeire szavazhat, és mindenki csak ott szavazhat egyéni jelöltre, ahol lakcíme szerint él.

Hány ikszet húzhat be?

Aki olyan helyen lévő szavazóhelyiségbe megy szavazni, ami a saját választókerületében van, az kettő szavazólapot kap: egyet a miniszterelnök-jelöltek neveivel, egy másikat pedig a helyi egyéni jelöltek neveivel. Mindkét lapon maximum egy-egy főt választhat ki.

Lehet szavazni interneten is?

Igen, egy rövid videóhívást követően, amely során ellenőrzik a személyes adatokat.

Hogyan szavazhatok, ha a 2022-es választások előtt töltöm be a 18. életévemet?

Akár hagyományosan, akár online voksolnál az előválasztáson, mindkét esetben írásos szülői hozzájárulással kell rendelkezned. Itt letöltheted!

18 év alatti szavazók esetében hogyan zajlik az online szavazás?

Annyi lesz a különbség a 18 év alattiak számára, hogy az online azonosítás során be kell mutatniuk a szülői nyilatkozatukat, és/vagy a szülőnek is részt kell venni a videóhívásban. Az online operátorok jegyzőkönyvet készítenek arról, hogy a szavazáshoz szükséges feltételek teljesültek.

Visszavonható a szavazatom?

A leadott/beküldött szavazat egyszeri és nem visszavonható. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Hogyan szavazhatok külföldről?

Online szavazhatsz, készítsd elő a lakcímkártyádat. További részletek ITT! 

Így szavazhatsz személyesen az előválasztáson!

 

Forrás: elovalasztas.hu/Pécsi STOP

Címlapkép: YouTube videorészlet