Nagy Ferónak rendben van a főispánság

2022. június 23. 19:11 2022. jún. 23. 19:11

Megosztja a kormánypárti tábort is, hogy a kormánymegbízottakat ispánoknak neveznék át, illetve visszahoznák a vármegye-rendszer intézményét.

Az ispánságról, vármegyékről és a polgármester elnevezésről szóló vita ugyanígy lezajlott már 1990-ben, amikor az MDF kívánta visszahozni az elnevezéseket – írja a Magyar Hang. Végül kizárólag a polgármester ment át, amellyel akkoriban egyetértett Nagy Feró is.

A rockzenész 1990-ben beszélt arról a Kurírnak: „a kormányzó párt leszavazta az SZDSZ-t, amely néha úgy tűnik, mintha beletörődött volna. A fideszesek pedig nyíltan, a legkövetkezetesebb módon előadják, hogy mit gondolnak. Úgy érzem, ők engem képviselnek...”

Nagy Feró most, amikor a Fidesz-kormány tervezi újból bevezetni a fenti elnevezéseket, a lapnak azt mondta, ha a fideszesek akarják bevezetni, akkor rendben van a dolog. Felvetésünkre, miszerint akkor ezek szerint az MDF rosszabb volt-e, mint a mostani Fidesz, hogy tőle kevésbé fért bele, Nagy Feró azt mondta: az akkori MDF egyértelműen rosszabb volt, csak az akkori SZDSZ-hez képest jobb. A maga részéről úgy látja, nem kell mindenbe beleszólnia, rábízta a fideszesekre az ország vezetését, nekik kell dönteniük.

Az ispánságról egyébként 1990-ben nagyjából ugyanazt a vitát folytatták le, mint ami most is elindult. Az akkori MDF-es Csengey Dénes például a Beszélőben kifejtette, „a kormányzó párt szónokai közül Józsa Fábián szemléletesen megmutatta, hogy milyen lényeges különbségek vannak a Horthy-korszak főispánjának hatásköre és a tervezet főispánjának hatásköre között, hogyha a nevük véletlenül egybe is esik.” Gerő András viszont a Választási Előfutárban azt írta 1990 februárjában: „főispánnak lenni mentalitást is jelentett, hiszen – éppen sajátos szerepe miatt – sokkal inkább az uralmi, mintsem a szakmai szakszerűség letéteményese volt. Bánffy Dezsőnek – aki 1895 és 1899 között az ország miniszterelnöke s megelőzően Szolnok-dobokai főispán volt – politikai és személyi ellenfelei (s ezek saját pártján belül is szép számmal voltak) éppen azt vetették a szemére, hogy az egész országot úgy akarja kormányozni, mint egy főispán a megyéjét, durva, provinciális módon.”

 

Forrás: Magyar Hang