Nagy János helyettes államtitkárt vitték el bilincsben a rendőrök

2020. december 2. 22:58 2020. dec. 2. 22:58

Hivatali vesztegetés miatt nyomoznak az Agrárminisztériumban; az ügy érintettje Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkár, akinek a felmentését szerdán kezdeményezi a miniszter - tudatta a szaktárca az MTI-vel szerda este.

A közlemény szerint a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást. Az ügy érintettje az Agrárminisztérium földügyekért felelős helyettes államtitkára, Nagy János.

Nagy István agrárminiszter szerdai nappal kezdeményezi a helyettes államtitkár felmentését tisztsége alól. A minisztérium mindenben segíti az ügyészség munkáját - írták a közleményben.

Mint azt korábban a Pécsi STOP is megírta korrupciós bűncselekmény gyanúja miatt vett őrizetbe a Központi Nyomozó Főügyészség egy vezető beosztású minisztériumi tisztségviselőt, ám korábban még nem lehetett tudni, ki is az ügy érintettje, az MTI szerda este hozta nyilvánosságra, hogy Nagy Jánosról van szó. 

Szerda este azonban az agrártárca közleményt adott, amelyben az olvasható, hogy Nagy István kezdeményezi a politikus posztjáról való felmentését.

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást. Az ügy érintettje az Agrárminisztérium földügyekért felelős helyettes államtitkára, Nagy János. Nagy István agrárminiszter a mai nappal kezdeményezi a helyettes államtitkár felmentését a tisztsége alól. A minisztérium mindenben segíti az ügyészség munkáját.

Mint megírtuk az ügyészség szerint 2020 nyarán egy mezőgazdasággal foglalkozó vállalkozó pályázati úton szerette volna igénybe venni egy vissza nem térítendő állami támogatást. A gyanú szerint a vádlott "jogtalan előnyt ajánlott” azért, hogy egy magas beosztású minisztériumi tisztségviselő a pozíciójából adódó kapcsolatainak igénybevételével segítséget nyújtson a fejlesztésekhez szükséges pályázat elnyeréséhez és számos földterület megszerzéséhez.

Az említett vállalkozó az elnyerni tervezett több száz millió forintból tervezett egy új céget alapítani, amiből 5%-os tulajdonrészt ajánlott a tisztségviselőnek.

Megdöbbenésünkre a minisztériumi dolgozó nem utasította vissza az ajánlatot, és az ígért tulajdonrészt az újonnan alapított mezőgazdasági vállalkozásban kormánytisztviselőként megszerezte.

Ezek után csapott le az ügyészség a rendőrség bevonásával, amely mindkét elkövetőt gyanúsítottként hallgatta ki és elrendelte őrizetüket és indítványozta az előzetes letartóztatásukat.

Címlapkép: Illusztráció, Getty Images 

 

Forrás: MTI/Pécsi STOP