Négy orangután és öt bonobó kapott oltást koronavírus ellen

2021. március 6. 12:55 2021. márc. 6. 12:55

Több gorilla szervezetében is kimutatták a koronavírust a San Diego-i állatkertben. A majmoknál fertőzésre jellemző tüneteket vettek észre, így az állatkertben elkezdték beoltani a nagytestű majmokat a kifejezetten állatoknak tervezett vakcinával. Az oltóanyagból az a Karen nevű orangután is kapott, akin 1994-ben, elsőként hajtottak végre nyílt szívműtétet a világon.

A Zoetis által fejlesztett kísérleti oltóanyagból eddig négy orangután és öt bonobó kapott, s eddig egyik állatnál sem tapasztaltak mellékhatásra utaló jeleket, idézte a vezető gondozó nyilatkozatát a hvg.hu. Az állatokon hamarosan elvégzik az antitest-teszteket is, hogy megállapítsák, sikeres volt-e az oltás.

A koronavírus egyébként más állatkertekben is megjelent. A New York-i állatkertben több tigris és oroszlán is megfertőződött, a barcelonai állatkertben pedig négy oroszlán lett koronavírusos, Prágában egy gorilla és két oroszlán kapta el a vírust.

A Zoetis tavaly februárban kezdte el fejleszteni a Covid19 vakcináját macskáknak és kutyáknak. Hongkongban ugyanis pozitív lett egy kutya koronavírus-tesztje.

Forrás: hvg.hu

Címlapkép: Illusztráció, Pexels