Nem kímélik Orbánt és Trumpot – fehérkeresztény nacionalisták, ha találkoznak

2022. január 7. 18:00 2022. jan. 7. 18:00

„Nem meglepő, hogy Donald Trump Orbán mögé állt, a korábbi amerikai elnök ugyanis régóta kedveli azokat a korrupt, tekintélyelvű vezetőket – az orosz Vlagyimir Putyint, a fülöp-szigeteki Rodrigo Dutertét, a brazil Jair Bolsonarót –, akik semmibe veszik az emberi jogokat és megnyirbálják a politikai szabadságjogokat” – írja legfrissebb, szerkesztőségi véleménycikkében a The Washington Post. Trump és Orbán között sok a közös: ők ketten rokonlelkű etnikai nacionalisták, akik idegenkednek a bevándorlóktól és a demokráciától, s rosszul kezelték a koronavírus-járványt. A véleménycikk pár nappal azután jelent meg, hogy a bukott amerikai elnök nyíltan Orbán mellett tette le a voksát a közelgő magyarországi választások előtt. Balázs Péter korábbi magyar külügyminiszter szerint azonban Orbán ebből idehaza nem fog tudni profitálni. 

A The Washington Post – előfizetők számára elérhető – szerkesztőségi írása annak kapcsán született, hogy a Donald Trump, volt amerikai elnök üzenetet küldött a sorsdöntő választások előtt álló Orbán Viktornak. Trump – mint egy Twitter-posztban is olvashattuk – olyanokat írt, miszerint Orbán mélyen szereti a hazáját, és biztonságot akar teremteni az emberei számára. „Csodálatos munkát végzett Magyarország védelmében, megállította az illegális migrációt, munkahelyeket, kereskedelmet teremtett, és hagyni kellene, hogy ezt folytassa a közelgő választások után is. Erős vezető és mindenki tiszteli őt. Teljes támogatásomról biztosítom az újbóli miniszterelnökké választásában!” – írta a legutóbbi amerikai választáson a hatalomból kiebrudalt Trump. 

Orbán pária

Messze nem így látja Orbánt a The Washington Post, amely most megjelent szerkesztőségi cikkében a többi között leszögezi: „Orbán Viktor támadása az egykor működő magyar demokrácia alapjai ellen, páriává tette őt az Európai Unióban”. A magyar miniszterelnök a koronavírus-világjárványt ürügyként használta fel saját hatásköreinek jelentős kiterjesztésére; telepakolta az igazságszolgáltatást bólogató Jánosokkal; korszerű kémprogramot vetett be független újságírók ellen; a maga javára módosította a választási szabályokat; a saját szövetségesei ellenőrzése alá vonta a korábban erős és független médiát és az egyetemeket – sorolta Orbán „eredményeit” a kommentár, emlékeztetve arra, hogy a legfelsőbb európai bíróság most azt vizsgálja: vajon a Magyarország számára létfontosságú uniós források visszatartásával megbüntessék-e az európai demokratikus elveket ilyen kirívóan megsértő kormányt.

Arra ugyan a The Washington Post nem tér ki, de érdemes visszaemlékezni, hogy Orbán Viktor maga is megtette ugyanezt a „szívességet” Trumpnak, amikor a 2020-as amerikai elnökválasztás előtt – a diplomáciában kirívóan szokatlan módon – nyíltan letette a voksát mellette (aminek az eredményeként az új, Biden-adminisztrációval minden korábbinál hűvösebb kétoldalú kapcsolatok alakultak ki a két ország között). Ha így vesszük, Trump csak viszonozta Orbán korábbi gesztusát.

Mindketten az alapvető értékeket támadják

De, mint az amerikai lap is írja, a két vezető csodálja egymást, s több területen is hasonlítanak egymásra. Mindketten rokonlelkű etnikai nacionalisták, akik idegenkednek a bevándorlóktól és a demokráciától, s rosszul kezelték a koronavírus-járványt. Trump vezetése alatt az Egyesült Államokban volt a legmagasabb az egy főre jutó Covid-halálozás a vezető nyugati demokráciák között – Orbán Magyarországa pedig a járvány-okozta halálozási arányban a világ negyedik legsúlyosabb mutatóját produkálta. 

„Nem meglepő, hogy Donald Trump Orbán mögé állt, a korábbi amerikai elnök ugyanis régóta kedveli azokat az korrupt tekintélyelvű vezetőket – az orosz Vlagyimir Putyint, a fülöp-szigeteki Rodrigo Dutertét, a brazil Jair Bolsonarót –, akik semmibe veszik az emberi jogokat és megnyirbálják a politikai szabadságjogokat” – szögezi le a lap, amely hozzáfűzi, hogy mindketten támadják az egykor az Egyesült Államok és Európa által egyformán dédelgetett alapvető eszményeket: a független igazságszolgáltatást a szabad médiát, a pluralizmust és az erős civil társadalmat. 

A magyar vezető „fehérkeresztény nacionalista”

Orbán kivívta az amerikai konzervatívok elismerését, fehérkeresztény nacionalistának tekintik a magyar vezetőt, aki kerítés építésével akadályozta meg a Közel-Keletről érkező menekültek Magyarországra jutását. Ugyanők csendben maradtak Orbán antiszemita kirohanásaival és az LMBTQ közösség elleni lépései kapcsolatban. Igaz, hosszú hagyománya van Amerikában az autokraták felkarolásának, ugyanakkor Orbán Magyarországa esetében Donald Trumpot saját önző érdeke vezérli: azzal, hogy az amerikai presztízs hozzájárulását mutatja a tengerentúli demokráciák eróziójához, a választások, a szavazati jog és más alkotmányos alappillérek elleni saját támadását akarja normalizálni.

Nem lesz mozgósító ereje ennek idehaza

A The Washington Post szerkesztőségi cikke – érthető módon – arra már nem tér ki, hogy milyen hatásai lehetnek Trump levelének a magyarországi belpolitikára, jelesül a magyarországi választásokra. Ha egyáltalán lehetnek. Merthogy Balázs Péter szerint nemigen. A korábbi magyar külügyminiszter a Hírklikk megkeresésére kifejtette, „Trump nem akkora tekintély idehaza, hogy ettől választói tömegek sorakoznának fel Orbán mögött”. Az pedig szerinte nem meglepő, hogy valaki kifejezi a szimpátiáját egy választás előtt álló politikussal, de ennek most nincs tétje, hiszen Trump egy bukott elnök, aki önmagán – és néhány republikánus politikuson – kívül senkit nem képvisel. Azt eddig is tudtuk, hogy Trump és Orbán szeretik egymást, bár „Orbán és Magyarország számára sokkal több jót hozna, ha a jelenlegi elnöktől, Joe Bidentől kapna pozitív gesztusokat, a Trump-féle támogatói kiállás azonban semmit nem jelent, pusztán annyit, hogy a volt amerikai elnök néhány szál rózsát odavetett Orbánnak”.

Balázs Péter véleményének igazát egyébként közvetetten alátámasztja az is, hogy sem Orbán Viktor, sem pedig a hozzá hű média nem lihegte túl Trump támogatói levelét. A hír végigfutott ugyan a sajtón, de itt nagyjából meg is állt, miközben a miniszterelnök oldalán nem találtunk a hírek között beszámolót róla.

Forrás: hirklikk.hu