Nem tetszik az orvosoknak a „potyautastörvény”

2021. február 13. 12:09 2021. feb. 13. 12:09

„Orvos vagyok, nem végrehajtó!” – Van olyan orvos, aki ezt mondta. Már üzent is: ő mindenkit el fog látni.

Február 12-én lejárt az utolsó határidő is: aki már több mint hat hónapra visszamenőleg nem fizette be a társadalombiztosítási járulékot, vagy a tételes (idén havi nyolcezer forintos) egészségügyi szolgáltatási járulékot, annak érvénytelenné válik a tajszáma, ezáltal elveszíti jogosultságát a térítésmentes orvosi ellátásra. 

Sokan nem is tudnak róla, hogy nincs kifizetve a tb-járulékuk, van, akinek a munkáltatója egyszerűen megtagadja ezt.

A Pénzügyminisztérium szerint 2019-ben 80 ezer, tavaly 69 ezer „potyautas” próbálta meg jogosulatlanul igénybe venni a társadalombiztosítás valamely szolgáltatását.

Hogy mi lesz a biztosítás nélkül ellátásra szorulókkal, arról keveset tudni. Egy biztos, hogy a háziorvosok védőhálóján fognak sokan először fennakadni. „Nem leszek végrehajtó, nekem nem ez a munkám. Én azért végeztem orvosi egyetemet, hogy gyógyíthassak” – mondta a hvg.hu-nak egy kelet-magyarországi kistelepülésen dolgozó orvos. 

Bár nem nagy számban, de rendszeresen előfordul, hogy megjelennek nála olyan páciensek, akiknél a rendszer jelzi, hogy jelentős járuléktartozásuk van. „A legtöbb esetben az első reakciójuk a meglepettség: „de hiszen a főnök azt mondta, mindent fizet utánam”. Később, mikor újra látom őket, elmondják, hogy beszéltek a főnökükkel, aki közölte velük, hogy ha azt akarják, hogy a tb-t is fizesse utánuk, akkor meg kell elégedniük a jelenlegi fizetésük kétharmadával” – vázolja az orvos, hogyan zajlik a mindennapokban a járulékok fizetésének elmaradása. 

Az orvosoknak ráadásul a potyautastörvénynek is nevezett új szabályozás betartásával járó adminisztráció nem hiányzott most. 

„Nem fogok senkit sem elküldeni, ez etikailag elképzelhetetlen. Felvillan a rendszerben a piros lámpa, tudjuk, hogy nincs biztosítása, de az ellátást ez semmilyen formában nem fogja befolyásolni” – mondta a portálnak Zacher Gábor, a hatvani kórház sürgősségi osztályáról. 

Az orvosok mindegyike elmondta azt is, hogy semmiféle felvilágosítást, külön tájékoztatást nem kaptak arról, mi lenne a dolguk az új rendszerben, így nehéz is lenne máshogy cselekedniük. 

Forrás: hvg.hu