Nem vonulnak ki az SZFE épületeiből a tiltakozó egyetemisták

2020. október 16. 18:55 2020. okt. 16. 18:55

Hiába utasította erre őket a nemrég kancellárrá kinevezett volt gépesített lövész ezredes Szarka Gábor, az egyetemi autonómia eltörlése ellen tiltakozó színis hallgatók maradnak a Vas utcai és Szentkirályi utcai épületekben. Amíg a diákok a Vas utcai épület előtt sajtótájékoztatókat tartottak, az épületben elkezdték kiüríteni a kollégiumi szobákat.

Szarka Gábor kancellár, akit nemrég nevezett ki az SZFE élére szeptember elsejével került kuratórium kancellárnak, október 16-án, pénteken adott ultimátumot a tiltakozó diákoknak, hogy aznap 18 óráig ürítsék ki a szobáikat, mert előrehozta az őszi szünetet, amely időtartama alatt fertőtleníteni fogják az elfoglalt épületeket - írta meg a Telex. Ez ellen mind a diákok, mind a tanárok tiltakoztak, de a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) is jelezte a kancellárnak, hogy ez nagyon nem jó eljárás.

A diákok péntek este hat órára hirdettek sajtótájékoztatót a Vas utcai egyetemi épület elé, az utcában kezdéskor 4-500 fős tömeg állt össze, amely a rövid sajtóesemény végére egyre nagyobbra növekedett, ahogy ez a Magyar Hang élő közvetítésén is látszott.

A diákok egy vélelmezhetően saját dal eléneklése után - amely refrénje az volt, hogy maradni szeretnének - elmondták, hogy semmi nem indokolja az őszi szünet előrehozását, az csak a diákok véleménynyilvánításának elhallgattatását célozza. A fertőtlenítésre és a járványügyi helyzetre hivatkozása a kancellárnak pedig nem objektív, hanem politikai indok, éppen ezért nem vonulnak ki az épületekből - tették hozzá. Azt is elmondták, hogy semmi nem indokolja a tanítás digitális formára átállását, ők pedig maradnak az eredeti tantervnél, így az őszi szünetet majd október 22-28. között tartják meg. Jogtalannak ítélték azt is, hogy a kancellár leállította az épületben az internet-hozzáférést, holott a kollégisták kollégiumi szerződésében ezt garantálják a bérleti díj fejében.

A bejelentés - Fotó: részlet a Színház- és Fimművészeti Egyetem HÖK élő videójából
Vas utcai tömeg - Fotó: Fotó: részlet a Színház- és Fimművészeti Egyetem HÖK élő videójából

Azt is bejelentették, hogy a kollégisták - akiknek az utlimátum értelmében ma 18 óráig ki kellett volna költözniük a szobáikból, miközben sokan vidékiek, vagy határon túliak - a kerületi jegyzőnél birtokvédelmi eljárást kezdeményeztek. Arra is kitértek a Telex cikke szerint, hogy a blokádot addig tartják fenn, amíg az egyetemi autonómiát nem biztosítják nekik. A fővárosi önkormányzat felajánlását is megköszönték, de közölték, nem költöznek új épületbe át, ők maradnak ott, ahol vannak.

A Vas utca másik oldala - Fotó: részlet a Színház- és Fimművészeti Egyetem HÖK élő videójából

A sajtótjékoztató végén elénekelték a tiltakozás himnuszának tekinthető magyar népdal-átköltést, a Hej, a titkos egyetem-kezdetű dalt, majd a protestálók jelképévé vált tenyérfeltartás után egyszer csak bejelentették, hogy mialatt ők az épület előtt álltak, valakik - vélelmezhetően az SZFE új vezetése - elkezdte kiüríteni a szobákat, ami miatt nekik be kell menniük az épületbe. A Telex élő videójában elhangzottak szerint a kipakolást sikerült megakadályozniuk az egyetemistáknak..

A tömeg többször skandálta, hogy "Veletek vagyunk", és "Szabad ország! Szabad egyetem!" és a sajtótájékoztató után sokan maradtak a Vas utcában.

A Telex élő videóval jelentkezett a helyszínről, ezen is jól látszik, hogy sokan maradtak az egyetem előtt:

 

Forrás: Pécsi STOP/Magyar Hang/Telex

Címlapkép: részlet a Színház- és Fimművészeti Egyetem HÖK élő videójából