Németh Péter: Majdnem meghaltam egy fideszes miatt

2021. március 30. 12:33 2021. márc. 30. 12:33

"Képzeljék: a múltkoriban találkoztam egy fideszes képviselővel, utóbb kiderült, hogy fertőzött volt. Néhány nap múlva kórházba kerültem, tüdőgyulladás, trombózis veszély, megtámadott vese; mire számítsak?" - Németh Péter véleménycikke következik.

A történet eleje persze nem igaz: nem találkoztam semmiféle fideszes képviselővel – ettől még Fidesz-fanatikussal találkozhattam volna bárhol – így aztán fogalmam sincs arról, hogy voltaképpen hol és ki által fertőződhettem meg, kerültem kórházba. Természetesen az ember próbálja kitalálni: hol is kaphatta el őt a vírus, de konkrét helyzet, és fertőzött társaság nélkül szinte lehetetlen utolérni a „tettest”.

Nem így az Origo, és nyomában a komplett jobboldali, kormánypárti sajtó: Dobrev Klárát azzal támadják, hogy országjáró körútja során két olyan emberrel is találkozott, aki megfertőződött és később bele is halt a covidba. A leplezetlenül Fideszt kiszolgáló állami tévé híradója is átvette a hírt, amely így szólt: két ember is meghalt a koronavírusban olyan önkormányzatoknál, amelyekben a hónap elején Dobrev Klára országjáró körútja részeként látogatást tett – írta hétfőn az Origo. A DK EP-képviselőjéről néhány nappal a körút után derült ki, hogy elkapta a vírust.”

Vagyis Orbán sajtója most azt igyekszik elhitetni, hogy a DK európai parlamenti képviselője miatt két ember is meghalt. És ilyenkor jönne az oly sokszor ismételt Esterházy mondat, miszerint bizonyos szint fölött nem megyünk bizonyos szint alá. Amiből az is következne, hogy félredobjuk az egész ócska támadást, nem foglalkozunk alantas gondolatokkal, és azt sem említjük, hogy a jobboldali sajtó többsége ráadásul vagy Gyurcsánynéként, vagy Gyurcsány Ferenc feleségeként ír Dobrevről. És, ha megfogadjuk Esterházy intelmét, akkor nem idézzük be Szijjártó külföldi túráját, ahol ugye a fertőzöttsége – és a nagykövet megbetegedése – miatt „bezárták a kambodzsai főváros iskoláit, mert a külgazdasági és külügyminiszter gyerekekkel is kapcsolatba került, akikről nem tudtak elég információt gyűjteni az illetékes hatóságok.”

Olcsó és alantas visszavágás lenne ez, de akkor a kérdés az: tényleg hagyjuk szó nélkül, hogy a kormányzat irányítása alatt működő sajtó erre a szintre jutott? Vegyük egyszerűen tudomásul és lépjünk át rajta, miközben a nyilvánosság kilencven százaléka – amelynek csak a Fidesz-média jut – kizárólag a jobboldal interpretációjával találkozik? Amúgy pedig ez a média egyáltalán nem tartja fontosnak, hogy a több, mint húszezer  magyarországi covid-áldozat okait firtassa, hogy feltegye a kérdést hivatalos személyeknek: miért vagyunk e téren a világ legrosszabbjai? Lehet-e köze a kormányzati járvány-kezelésnek a harmadik hullám által okozott súlyos veszteségeknek? És firtatnák azt a kérdést is, hogy a kormány elegendő pénzt szánt-e az elmúlt egy évben a védekezésre; hogy jutott-e elég forrás a kórházaknak; hogy miként készült fel az egészségügy a koronavírus járvány első, második, majd harmadik hullámára – és folytathatnák a kérdések sorát, amelyek a jobboldali sajtó részéről soha nem fognak elhangzani. 

Megtehetjük-e hogy ne tájékoztassuk mi a saját olvasóinkat a valóságról, a meg nem válaszolt kérdésekről, hogy ne nyújtsunk számukra kellő argumentációt, hogy legalább vitatkozni tudjanak. Hogy ne lássanak át az alantas szándékon, és ne terjesszék: ez a hatalom be akarja csapni őket, mint ahogy megtéveszti, hergeli a saját táborát is. Most, aktuálisan azzal, hogy Dobrev Klára miatt haltak meg emberek. Kérdeném: hova lehet még aljasodni, de nem kérdem, mert tudom a választ: van még lejjebb.

 

Forrás: Hírklikk