Népszavazást szeretnének

2008. szeptember 22. 14:55 2008. szept. 22. 14:55

A Tolna és Baranya határán uránérc után kutat a Wildhorse Energy. Véménd polgármestere leszögezte, hogy ők csak a kutatásokat engedélyezték.



Az ausztrál tulajdonú Wildhorse Energy Hungary Kft. (WEH) uránérc-lelőhelyek utáni kutatásba fogott Tolna és Baranya megyék határán. A kutatófúrások Bátaszék környékén már elkezdődtek, azonban többségük - várhatóan huszonhat - Baranyában, Véménd és Palotabozsok közelében zajlik majd.

A beruházást fenntartásokkal kezelő, Élhető Bátaszékért Egyesület szombaton fórumot szervezett, hogy azon ismerje meg egymás álláspontját a beruházó, az egyesület, és az érdeklődők.
A program előtt a GreenPeace aktivistái látványos, performance-szerű életképekkel fejezték ki ellenérzésüket. A "Van más megoldás" - mottójú előadást szép számú bátaszéki nézte végig, viszont a fórumra már kevesebben voltak kíváncsiak: a szakemberek, az egyesület képviselői, valamint a hírügynökségek munkatársainak tábora népesebb volt, mint az érdeklődőké.

Barabás András, a WEH vezetője hangsúlyozta, a leginkább környezetbarátnak tartott technológiával folytatnák az urán kitermelését. Egyelőre azonban nem tudni, sor kerül-e erre egyáltalán, hiszen az érc utáni kutatás még javában tart. Amennyiben nem lesz számukra megfelelő nagyságú a lelőhely, hozzá sem fognak a kitermeléshez. Ez a cégvezető szerint legkésőbb 2011-ben dőlhet el.

"Jelenleg ötven százalék esélyt látok arra, hogy a kitermelés mellett döntünk" - jelentette ki Barabás András.

Hegedűs Gyula, az Élhető Bátaszékért Egyesület vezetője azt mondta, az a céljuk hogy ne helyi politikusok, hanem népszavazás döntsön az uránbánya sorsáról. Hozzátette, az itt élők mondják ki, hogy vállalják-e a kockázatát egy előre nem látható környezeti károsodásnak. Az egyébként nyugodt hangulatú, szakmai érveket, és ellenérveket számba vevő fórummal Hegedűs Gyula szerint az volt a céljuk, hogy a népszavazásra irányuló kezdeményezés elindítása előtt bőséges tájékoztatást adjanak az érintett településeken, Bátaszéken, Véménden, Palotabozsokon élőknek.

Forrás: Forrás: STOP/BAMA.hu