Nesze neked savgyarmat! - Éppen erről beszélt a pécsi városvezetés

2023. május 30. 11:08 2023. máj. 30. 11:08

Pécsett kínnal és keservvel igyekezett a Fidesz nevetségessé tenni a demokratikus városvezetés kiállását az ellen, hogy a városban akkumulátorgyár épüljön. Amíg a NER pécsi politikusai kényszeredetten nevetgélnek, a gödiek a saját bőrükön tapasztalják meg, milyen egy akkugyár mellett élni. A hét kérdése: melyik jobb, előbb kikérni az emberek véleményét, vagy utólag menekülni a stúdióból?

A pécsiek döntöttek: a város nem lesz savgyarmat

Talán emlékeznek arra, amikor Pécs demokratikus városvezetése határozatban állt ki az ellen, hogy a városban a környezetet és a talajvizet szennyező beruházás, a pécsiek egészségét veszélyeztető akkumulátorgyár épüljön. A NER Pécsre kinyújtott keze, a Fidesz és szövetségeseik egymásra licitálva próbáltak viccet csinálni a kérdésből a városi közgyűlés ülésén. Igyekeztek kényszeredetten úgy csinálni, mintha nem értenék, hogy a pécsi városvezetés mégis miért akarja kikérni a pécsiek véleményét azzal kapcsolatban, hogy létesüljön-e a városban egy ilyen gyár.

A városvezető frakciókat tömörítő Pécs Jövője Egyesület áprilisban telefonon kérte ki a pécsiek véleményét arról, hogy épüljön-e a városunkban akkumulátorgyár. A pécsiek nem hagytak kétséget: a válaszolók 95 százaléka arra szavazott, hogy a városban ne épülhessen a környezetünket károsító, az itt élők egészségét veszélyeztető akkugyár.

 

Göd és Debrecen nem szórakozik ilyen jól

A híradások alapján a debreceniek nem nevettek olyan jót, mint a NER pécsi politikusai, amikor rájöttek, hogy a városvezetésnek nem ők, hanem a kormány gazdasági érdekei voltak az elsők.

Mi több, Göd nemrég megválasztott polgármestere sem szórakozott annyira jól az ATV stúdiójában, amikor az ott már javában működő akkugyárról kérdezték.  

Az ATV nemrég tette közzé az interjú vágatlan verzióját, amelyben Balogh Judit kérdezi Göd amúgy függetlenként indult polgármesterét a Fideszhez fűződő szoros viszonyáról. Ezután a beszélgetés áttért a gödi akkumulátorgyár kérdésére, és Balogh arról kérdezte Kammerert, hogyan áll hozzá a gyárhoz – írja a különös véget ért interjút szemléző Telex.

Kammerer eleinte válaszolt a kérdésekre, és arról beszélt, hogy mivel a gyár már megépült és működik, ezért ha betartanak minden szabályt, akkor együtt lehet velük működni. Balogh ekkor emlékeztette a polgármestert: a gyárról bebizonyosodott, hogy nem tartja be a szabályzásokat, és betemették a vízminőség monitorozására való kutakat. „Saját monitoring kútjaink lesznek” – mondta Kammerer.

Balogh ezután több kérdést is feltett azzal kapcsolatban, hogy Kammerer akkumulátorgyár-párti inkább, vagy sem. A polgármester erre elismételte azt, amit korábban, hogy „a gyár itt van és nem jönni fog”, magát pedig semlegesnek vallotta. Amikor Balogh rákérdezett, hogy valóban semlegesnek lehet-e maradni, Kammerer egyszerűen felállt, és elkezdte leszedni magáról a mikroportot.

„Na jó, tényleg hagyjuk már, figyelj, tudom, hogy miről van szó…”

Ezután Kammerer egyszerűen kisétált a teremből.

Előre kérdezni, vagy utólag menekülni?

Göd és Debrecen példája rendkívül beszédes, és óriási a kontraszt Péccsel, ahol kikérték az itt élők véleményét. Ahol a helyi lakosok feje felett született döntés, és megépült az akkugyár, utólag rázzák meg botrányok a várost a megkésve megtartott lakossági fórumokon (Debrecen), vagy jó válasz híján menekül a stúdióból a fideszes támogatású polgármester (Göd). Abba pedig belegondolni is rossz, hogy ha Pécset is a Fidesz irányítaná, ugyanez akár itt, a Mecsek lábánál is pontosan így történhetett volna. 

Forrás: hirklikk.hu