Niedermüller Péter: az ellenzék legfontosabb terepe az önkormányzat

2024. szeptember 26. 07:50 2024. szept. 26. 07:50

Ma Magyarországon csak a helyi politikában tud ténylegesen változtatni a körülményeken az ember, mert bármennyire is korlátozza a kormány az önkormányzatokat, mindig van lehetőség arra, hogy ügyesen ki lehessen használni. Ma egy ellenzékinek ez a legfontosabb – mondta a KlikkTV Tíz című műsorában Niedermüller Péter, a VII. kerület DK-s polgármestere. Elképesztően rossz döntésnek tartja, hogy nem polgármesterek ülnek a következő közgyűlésben, hanem pártlistáról lehetett bejutni, szerinte erre indok nincs, ez egy durva politikai akció volt.

Feltette a kérdést, hogy azok az emberek, akik bekerültek a közgyűlésbe, mit tudnak a fővárosról, hogyan működik, mit tudnak a problémákról, vannak közöttük fiatalok, vannak, akik külföldön élnek, de majd most hazajönnek, vannak, akiket egyszerre javasoltak az EP-be és ide. „Nem látom azt a tudást, ami szükséges a főváros vagy kerület működtetéséhez, amihez kell bizonyos szakmai tudás.” Hozzátette, a politikai alkukat meg lehet kötni, és van néhány polgármester, akik között egyelőre informális beszélgetés zajlik arról, hogyan tudják az általuk képviselt értékeket és érdekeket megjeleníteni. „Formálisan semmiféle-fajta lehetőségünk nincs. A főpolgármester is belengette, hogy egy fórumon az ellenzéki polgármesterekkel tudjon tárgyalni, ezt el tudom képzelni, hogy ilyen lesz, de még nincs.”

Nem tiltani kell, hanem józan kompromisszumokat kötni

Niedermüller Péter az Airbnb-k körül kialakult vitákról azt mondta, a belvárosban lakhatási válság van, 2019 előtt 10 évig fideszes vezetés volt Erzsébetvárosban, és nem foglalkoztak vele. „Mi igyekszünk szélesíteni a lakhatási kínálatot bérlakások felújításával és építésével.” 

Az Airbnb-szabályozást - Nagy Mártonnal ellentétben - úgy gondolja, vissza kell adni a kerületeknek és a településeknek, hiszen ez a probléma ott keletkezik. „Nem kell nekik ebbe beleavatkozni, mert úgyis csak el fogják rontani, ha pedig leesett nekik, hogy az országban lakhatási válság van, építsenek bérlakásokat, ne csak olyan támogatások legyenek, amelyek a jobb keresetűeket segítik lakáshoz. Európában százezrek élik le az életüket megfizethető bérlakásokban, ez segíti a mobilitást, nem úgy, mint a 30 milliós hitellel megterhelt lakás.” Hozzátette, az a feltételezés sem jó, hogy ha ezt betiltják, akkor az segít az albérletpiacon. 

A polgármester felsorolta, milyen problémákkal küzdenek a kerületben, például a 120 éve épült, leromlott házakkal, a szűk utcákkal, az elszegényedett réteggel. A keresetek szempontjából a 23 kerületből a 19. helyen áll a VII. kerület, és emellett csökkent a lakosság száma – tette hozzá. „Sok ember számára rosszak a lakhatási körülmények, az egészségügyi ellátás, nincsenek parkok, játszóterek, nem lehet odavinni a fiatal családokat.”

Niedermüller Péter rámutatott, a kerületben ma két óvoda van, ezek nemcsak fizikai valójukban vannak rendben, hanem a szolgáltatások területén is, hiszen sok nem magyar nyelvű van a kerületben, így angolul beszélő óvónők dolgoznak, és nagyon jó a pszichológusi ellátottság is, de a sajátos nevelési igényű gyerekek támogatása is kiváló. „Létrehoztuk a Varázsdoboz intézményt, hogy főleg az autista gyerekeknek ellátást nyújtson.”

Az első öt évben a lakásfelújtás mellett arra is koncentráltak, hogy a humánszolgáltatásokat bővítsék, október 8-án adják át a zöld oázist a belváros közepén, a Klauzál téren, és más parkok is létesültek, a következő öt évben pedig új lakásokat építenek. „Rendkívül felelősségteljes költségvetési politikát folytatunk. Azokat az épületeket, amelyeket nem lehet felújtani, vagy nagyon sokba kerülnek, azokat eladjuk, és ilyen célra fordítjuk.”

Nidermüller Péter szerint egyelőre pletyka, de ha elvonja a kormány az iparűzési adót, akkor rendkívüli mértékben, durva módon megkárosítja az önkormányzati rendszert, mert minden településnek ez a leglényegesebb forrása. „Mi dolgozunk, és megpróbálunk életben maradni, hiszen eddig is elképesztő méretű elvonások voltak, sok mindent terheltek az önkormányzatokra anélkül, hogy ahhoz bármilyen anyagi forrást, támogatást adtak volna. Mi szigorítottunk, és ez sokaknak nem tetszett.”

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.

Forrás: hirklikk.hu