Novák Katalin: Magyarország a család védőbástyája

2021. szeptember 13. 13:48 2021. szept. 13. 13:48

Magyarország a család védőbástyája Európa- és világszerte – hangsúlyozta a családokért felelős tárca nélküli miniszter szombaton, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) keretében, a Margitszigeten rendezett családi nap zárásaként.

Novák Katalin a család megtartó erejét hangsúlyozva azt mondta: a család a kezdet és a vég, „ahova születünk, és ahonnan szeretnénk eltávozni ebből a földi világból".     

 

„Mi, magyarok,  pedig a család védőbástyája vagyunk Európa-szerte és mondhatom azt, világszerte" – hangoztatta a miniszter. Hozzátette: a mostani rendezvény „élő cáfolata annak, hogy a hagyományos családoknak már nincs létjogosultságuk".     

 

Novák Katalin hitet tett amellett, nemcsak a magyar kormánynak kellene dolgoznia a családokért nap, mint nap, hanem minden döntéshozónak ezt kellene tennie. „Számunkra az őseink, a szüleink és a nagyszüleink jelentik a múltat és a gyermekeink, unkáink a jelentik jövőt; ők adnak értelmet az életünknek" – fogalmazott.     

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal összefüggésben úgy fogalmazott: „itt vagyunk, hogy köszönetet mondjunk azért, hogy együtt lehetünk, hogy lehetnek gyermekeink, szüleink és lehet olyan szerető család, amely körülvesz bennünket". Novák Katalin ezen a ponton köszönetet mondott saját szüleiért, férjéért, gyermekeikért, és azért, hogy – mint mondta – a családok érdekében végezheti szolgálatát.     

„Ezt fogjuk tenni a jövőben is, ha lesz rá lehetőségünk, akkor jövő áprilist követően is" 0 utalt a 2022-es országgyűlési választásokra Novák Katalin.     

A szervezők MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a családi napon két színpadon beszélgetésekkel, zenével, ismert előadókkal várták a családokat. A nagyszínpadon fellépett – mások mellett – Szalóki Ági népzenész, a Debreceni Hajdú néptáncegyüttes, a Kaláka együttes és Berecz András mesemondó, a Misztrál együttes és az Eucharist zenekar. Hetven sátorban kézműves foglalkozásokkal, lelki beszélgetésekkel, gyónási lehetőséggel, a gyerekeket kincskereséssel, falmászással, sportolási lehetőséggel várták a szerzetesrendek és közösségek.     

A családi nap több ezer résztvevője 15 óra után kezdett átvonulni a Margitszigetről a Kossuth térre, ahol ünnepi szentmisét mutat be Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek. A szentmise előtt beszédet mond I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka.

Forrás: MTI