Október 23-a "a hatalmával visszaélő zsarnok elleni összefogás jelképe" - közös videóban üzent az ellenzék

2020. október 23. 10:32 2020. okt. 23. 10:32

Közös videóban emlékezett meg október 23-án az 1956-os forradalom és szabadságharcról a DK, az MSZP, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd, hangsúlyozva, ez a nap "a hatalmával visszaélő zsarnok elleni összefogás jelképe".

"Október 23-a jelkép: a hatalmával visszaélő zsarnok elleni összefogás jelképe. Ezért érkezett el végre az idő, hogy az 1956-os szabadságharcra is együtt, egységesen emlékezzünk" - írták a pártok közös közleményükben

"Lehet-e a mai vezetés méltó képviselője a nemzeti gondolatnak és méltóságnak?" – tette fel egykor Nagy Imre a ma is aktuális kérdést. Ám ahogyan az akkori, úgy a mostani elnyomó hatalom is méltatlanná vált a magyar nemzet képviseletére. Október 23-a jelkép, és azt üzeni: minden magyar embernek össze kell fogni az önkény ellen, hogy holnap egy szabadabb és boldogabb országban ébredhessünk, s ilyen hazában nevelhessük fel gyermekeinket"

-zárult a nyilatkozat.

"Ma új hűbéri rendszer van kialakulóban. A dolgozók kiszolgáltatottak, jogfosztottak. Aki ’56-ra emlékszik szem előtt kell tartsa azt a törekvést, hogy a dolgozó embert ne robot, vagy ne rab legyen! Hanem méltósággal és jogokkal bíró, autonóm ember. Ezért küzdöttek akkor, és ezért kell küzdenünk ma újra"

- mondta a videóban Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke. Párttársa, Kunhalmi Ágnes arról beszélt, hogy a történelmünk megtanított rá, ha  a magyar emberek összekapaszkodnak, megnő az erejük, és visszaszerzik a méltóságukat, visszaszerzik a szabadságukat.
 

(Címlapkép: részlet a videóból)

Forrás: Pécsi STOP/MTI