Október 13-án lehet az őszi önkormányzati választás

2019. július 11. 15:09 2019. júl. 11. 15:09

A Népszava úgy számolt fideszes forrásokra hivatkozva, hogy ugyan már október 6-án is meg lehetne tartani az őszi önkormányzati választást, azt az aradi vértanúk nemzeti gyásznapja miatt várhatóan egy héttel későbbre írja ki Áder János köztársasági elnök.

A Népszava több fideszes forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy nagy valószínűséggel október második vasárnapján lehet idén az önkormányzati választás.

A cikk szerint ugyan a törvény annyit ír, hogy októberben kell megtartani a helyhatósági választást (aminek vasárnap kell lennie, de nem eshet ünnep- és szabadnapra), a mindenkori köztársasági elnöknek a választás időpontjához képest legalább 60 nappal korábban kell kitűznie az időpontot.

Októberben az első kézenfekvő választás a 6-ai vasárnap lenne, ám ez 2011 óta nemzeti gyásznap, amelyen az aradi vértanúk emléke előtt tiszteleg az ország. Ilyenkor minden településen vannak megemlékezések, beszédet mond a polgármester, az apparátus is nagyban dolgozik, erre ha még rájönne a választás, az már sok lenne, és nem is lenne illendő - vélekedtek a lapnak kormánypárti források.

"Sok helyen a Fidesz alapszervezetek és a helyi közigazgatás tagjai között mára elég jelentős lett az átfedés, a kormánypárt „mozgósító-képességére” is negatív hatással lenne a kettős terhelés."

- áll a cikkben.

A lap szerint a fideszesek is leginkább amellett vannak, hogy október 13-án lesz várhatóan az őszi önkormányzati választás, amelyen nemcsak települési képviselőket és polgármestereket választ a lakosság, de a megyei önkormányzátatok összetételére és a megyei vezetőre is ekkor szavazhatunk.

Forrás: Pécsi STOP/Népszava