Orbán a senki földjének nevezte Ukrajnát, bekéretik Magyarország kijevi nagykövetét

2023. január 28. 10:52 2023. jan. 28. 10:52

Orbán Viktor a Mathias Corvinus Collegium jobboldali, konzervatív újságíróknak rendezett nemzetközi konferenciáján a Karmelitában fogadta a sajtómunkások 15 fős csoportját, és a kötetlen beszélgetésen Afganisztánhoz hasonlította, valamint a senki földjének nevezte a velünk szomszédos, harcban álló Ukrajnát. Az ukrán külügyminisztérium bejelentette: bekéreti Magyarország kijevi nagykövetét, hogy tiltakozzon Orbán Viktor vállalhatatlan kijelentései miatt.

A kijevi külügyminisztérium szóvivője, Oleg Nyikolenko a Facebookon számolt be arról, hogy bekéretik a magyar nagykövetet – írja a Reuters nyomán a Portfolio. A szóvivő szerinte elfogadhatatlan, hogy Orbán Viktor miniszterelnök senki földjének nevezte Ukrajnát és Afganisztánhoz hasonlította újságírók előtt. Ezzel szerintük Magyarország egyoldalúan lerombolja a két ország kapcsolatait.

A beszélgetésen részt vett az American Conservative felelős szerkesztője, Rod Dreher is, aki cikket írt az elhangzottakról. Az újságíró szerint Orbán az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy szerinte a Nyugatnak meg kell értenie, hogy Putyin nem engedheti meg magának, hogy veszítsen, és nem is fog veszíteni, mert jövőre újra választások lesznek, és nem indulhat úgy, mint egy háborút vesztett elnök.

 

Orbán azt is kifejtette, hogy szerinte már rég elmúlt az az idő, amikor Oroszország képes lett volna meghódítani Ukrajnát és oroszbarát kormányt ültetni az ország élére. „Ha Oroszország gyors győzelmet aratott volna, ez talán lehetséges lett volna, de most már reménytelen.” Ezért, közölte Orbán a jelenlévőkkel, Oroszország célja, hogy Ukrajnát egy kormányozhatatlan ronccsá tegye, hogy a Nyugat ne tarthasson rá igényt. Ez szerinte már sikerült is nekik, Ukrajna most olyan, mint Afganisztán, egy senki földje.