Orbán akkora hatalom birtokában irányítja az országot, ami páratlan Európában

2021. április 6. 14:19 2021. ápr. 6. 14:19

Neue Zürcher Zeitung szerint Orbán Viktor akkora hatalom birtokában irányítja az országot, ami páratlan Európában. A kétharmadon felül egy alapítványon keresztül kézben tartja a média javarészét, azon kívül hozzá hű üzletemberek nyerik el az állami megbízások és az uniós támogatások túlnyomó többségét. Ilyen erővel szemben az ellenzék nem sokat tud tenni, bár másfél évre ellenőrzése alá került Budapest és a nagyvárosok fele. Ez a kudarc, továbbá a járvány próbára teszi a hivatalos fejlesztési modellt - írja a riportot szemléző Népszava.

 

A Fidesz-ellenes tábor az összefogásban bízott a jövő évi választások előtt, ám a Covid19 újrakeverte a lapokat. Kiélezte a viszályt az anyagi eszközök elosztása kapcsán. A kormánynak rendelkezésére áll egy sor bevételi forrás, viszont az iparűzési adó csökkentése, a parkolási díjak eltörlése, továbbá a súlyadó elvonása keményen érinti az önkormányzatokat. Orbán a rendkívüli intézkedéseket azzal indokolja, hogy menteni kell a munkahelyeket. Ezzel szemben, a másik oldal úgy látja: nagyon is tudatos politikai stratégiával igyekeznek őket kivéreztetni.

Göd – cseppben a tengerként – mutatja, hogy mi van: az adók átirányítása a források egyharmadától fosztotta meg a települést. Ám egyben arra is rávilágít, a demokratikus politika szempontjából aggályos a magyar gazdasági modell. Az ország ugyanis a fellendülést – az uniós pénzek mellett – a külföldi befektetéseknek köszönheti. A határon túli beruházók értékelik az alacsony adókat, a hatalom támogatását, és azt, hogy hosszú távra tervezhetnek. Ebbe belezavar, ha valahol egy tapasztalatlan polgármester győz, habár például Gödön a többi közt pont azért futhatott be az ebbe a kategóriába tartozó városvezető, mert a helyiek megelégelték, hogy a Samsung állam az államban.

Debrecennek ugyanakkor nincsenek ilyen gondjai, úszik a fejlesztési alapokban, odavonzotta a BMW-t és más nagy cégek sorát. A hatalom a várost egyben Budapest ellensúlyának szánja. A helyi ellenzéki portál, a debreciner.hu főszerkesztője azt jónak tartja, hogy új munkahelyek létesülnek, de azt már nem, hogy az építkezésekről nincs társadalmi vita, mindent beborít a sikerpropaganda. Amúgy pedig feltűnő, hogy a megbízások javát Mészáros és Garancsi érdekeltségei kapják.

A polgármester nem tagadja: jól jön neki, hogy a Fideszen keresztül be van kötve Orbánhoz, de szerinte a város nem élvez megkülönböztetett segítséget. Viszont mivel az iparra épül a gazdasága, nem érik olyan súlyos következmények a ragály miatt, mint az idegenforgalomra és szolgáltatásokra alapozó Budapestet.

Miskolcon, amely még mindig a szocialista múlt ipari folyományaitól szenved, azonban még az sem segített, hogy tíz évig kormánypárti irányítás alatt állt. A jelenlegi első ember, a független Veres Pál, nagy hibának tartja, hogy a Fidesznek a saját polgármesterei felé hajlik a keze. Merthogy a kormány az engedetlen településeket kívánja büntetni a források és feladatok központosításával. Ily módon azonban egyre szűkül a helyi mozgástér. Nem osztja viszont Karácsony Gergely reményeit, hogy majd az EU segít nekik, mert közvetlenül utal számukra pénzeket.

Inkább abban bízik – ami mellé fideszes várospolitikusok is odaálltak –, hogy minden település kapjon kompenzációt a járvány miatt átcsoportosított alapok után. Hogy így lesz-e – ami legkésőbb májusra kiderül –, attól igen sok függ. Hiszen a politika egyre inkább háborúnak, semmint sportszerű versenynek számít. Ám ha van érdekegyeztetés, az azt támasztaná alá, hogy működik a demokrácia.

Az ütőkártyák jó része Orbánnál van, de nem tanácsos elgaloppíroznia magát. A ragály kicsúszott az ellenőrzés alól és ez feltárta hatalmának korlátait. A sikerhez az országnak szolidaritásra van szüksége, nem pedig arra, hogy még jobban kiéleződjön a feszültség.

Forrás: Népszava