Orbán bizarr rágalmazási kampánya a választási félelmét mutatja

2021. április 13. 18:24 2021. ápr. 13. 18:24

Orbán Viktor jövő tavaszi győzelmi esélye bizonytalan, és ezért bizarr rágalmazási kampány folyik az ellenzék ellen – mutat rá a sok nyelven külföldre sugárzó német Deutsche Welle a következő címmel megjelent cikkében: Orbán Viktor és a korona-„halálkampány”. A kampány okai kézenfekvők: a felmérések szerint komolyan veszélyben van Orbán tavaszi újraválasztása, sokan belefáradtak Orbánba, sokan elégedetlenek az önelégültségével, a környezetében mutatkozó korrupciós ügyekkel, s a járvány kezelése messze nem arat osztatlan sikert.

Deutsche Welle cikke elsőként a Krekó Pétert célzó kampányt ismertette, rámutatva, hogy a kormánypárti sajtó kiforgatta a szavait és megvádolta a politológust, azt állítva, hogy oltásellenes kampányra biztatja az ellenzéket azzal a céllal, hogy minél többen haljanak meg Covidban. Krekó azonban semmi ilyesmit nem mondott. A Politico című portálnak azt fejtette ki, hogy Orbán számára politikai következményekkel járhat, ha a kormánya túlságosan erősen reklámozza a Magyarországon nem túl sokra tartott orosz és kínai vakcinát, mert ez tovább ronthatja a magyarok amúgy sem túlzott oltási hajlamát. Krekó szavai félreérthetetlenek, de a jobboldali radikális, rasszista Bayer Zsolt, a Fidesz alapító tagja, Orbán közeli barátja, online petíciót indított a politológus és „halálkampánya” ellen, a kormánysajtóban százával jelennek meg a rágalmazó cikkek róla, és még múlt szerdán is felhozta a vádakat a Fidesz egyik képviselője a Parlamentben, noha már több bírósági ítélet is megállapította, hogy mindez hamisítás. 

A magyar politológus elleni támadás nem csupán példátlan, egyben az ellenzékkel szembeni nagy politikai offenzíva kezdetét jelzi: Orbán Viktor, a kormánya, a pártja és a sajtója azzal vádolja az ellenzéket, hogy „halálkampányt” folytat a Covid-védőoltások ellen. Ez a kampány is nélkülöz minden alapot, akár a Krekóval kapcsolatos állítások.


A tavaly év végén választási szövetségbe tömörült hat legfontosabb ellenzéki párt folyamatosan arra szólítja fel az embereket, hogy oltassák be magukat. Bírálják azonban, hogy a szakértők figyelmeztetései ellenére, a kormány engedélyezte és alkalmazza az európai hatóságok által nem engedélyezett orosz és kínai vakcinát. Máig Magyarország az EU egyetlen tagállama, ahol ezeket az oltóanyagokat alkalmazzák, mert a többi uniós ország vár az engedélyezésükre. „Noha a magyar ellenzéki politikusok csak azt az álláspontot képviselték, amit a legtöbb uniós tagállam követ, és legkevésbé sem folytatnak oltásellenes kampányt, vad támadások folynak ellenük a kormánysajtóban. Szinte naponta minősítik őket hazaárulónak, a nemzet ellenségeinek, akik ’a halállal és fájdalommal üzletelnek’” – amint a félhivatalos kormánylap, a Magyar Nemzet írta a minap. Orbán kevésbé agresszívan fogalmaz, de ugyanazt mondja, példaként hozva fel legutóbbi rádióinterjúját. 

A mostani kampány okai kézenfekvők: a felmérések szerint komolyan veszélyben van Orbán tavaszi újraválasztása. Sokan belefáradtak Orbánba, sokan elégedetlenek a miniszterelnök önelégültségével, a környezetében mutatkozó korrupciós ügyekkel. Emellett a magyar kormány válságkezelése kanyargós vonalon halad a nyitások és szigorítások között. Jelenleg az országban a halálozási arány a legmagasabbak között van Európában. Sok kórházban a helyzet – jelek szerint – drámai, de hiteles információ nincs erről, mert a kormány a tiltakozások ellenére sem engedi be a kórházakba és az oltópontokra a független sajtó képviselőit. Mostanra az erőltetett oltási kampányban a felnőtt lakosság negyede már megkapta legalább az első oltást. Orbánnak égető szüksége van erre a sikerre az ország gazdasági újraindításához, mert a hosszú lezárások miatt beláthatatlan horderejű gazdasági válság fenyeget – mutatott rá a cikk.