Orbán: éjféltől rendkívüli jogrend, a szórakozóhelyek bezárnak, éjfél és reggel 5 között kijárási korlátozás

2020. november 3. 19:18 2020. nov. 3. 19:18

Éjféltől rendkívüli jogrendet vezetett be Orbán Viktor miniszterelnök, amelynek hatályát 90 napra ki akarják terjeszteni, ehhez a Parlament hozzájárulására lesz szükség. A szórakozóhelyek bezárnak, éjfél és reggel 5 óra között kijárási korlátozást léptetnek életbe, a parkolás újra ingyenes lesz, a tömegközlekedési járatokat a reggeli és déli csúcsban sűríteni kell.

Orbán Viktor november 3-án este rendkívüli bejelentést tett Facebook-oldalán. Mint elmondta, a kormány áttekintette a hazai és európai járványhelyzetet. Szerinte az eddigiek alapján itthon 5-7 nap késéssel követi a járvány az ausztriai helyzetet, vagyis a hazai kórházak december közepére érhetik el teljesítőképességük határát.

Az idősek, krónikus betegek, valamint a kórházak védelme érdekében a politikai vitákat félre kell tenni, és gyors cselekvésre van szükség. A maszkhasználati szabályokat is két hét alatt hozták össze, ami szerinte lassú, ezért ma éjféltől ismét rendkívüli jogrendet vezetnek be és kérni fogják a parlament hozzájárulását annak 90 napra kiterjesztéséről. 

Sportrendezvényeken, színházakban, mozikban csak minden 3. székre lehet ülni és maszkban kell lennie, ezek a ma hozott új szabályok.

A maszkhasználatot is szigorúan be fogják tartatni, bírságolni fognak és azonnali zárás jöhet azokon a helyeken, ahol nem tartják be a szabályokat. Éjfél és 5 óra között kijárási korlátozást vezetnek be, a szórakozóhelyeket bezárják, mert ott nem lehet betartani a maszkhasználatot. A parkolás újra ingyenes, a reggeli és déli csúcsban a járatokat sűríteni kell, erre adott utasítást. 

Orbán szerint jól állunk egészségügyi téren, világszínvonalúak az orvosok és ápolók, a védekezéshez szükséges eszközök rendelkezésre állnak, az orvosok bérét megemelték, a kórházi ágyak tekintetében 3., lélegeztetőgépek tekintetében világelső az ország - magyarázta. A végső megoldás látótávolságon belül van, addig viszont ki kell tartani, tárgyalnak Oroszországgal, Kínával, az Európai Unióval - tette hozzá.

 

(Címlapkép: Facebook/Orbán Viktor)

Forrás: Pécsi STOP