Orbán gyakorlatilag megerősítette, hogy inog Kásler széke

2020. május 25. 15:22 2020. máj. 25. 15:22

Nem biztos, hogy Kásler Miklós miniszter marad a kormányzás végéig. „Kásler Miklós dönti el, hogy marad-e az EMMI élén”, válaszolta Orbán Viktor az azonnali kérdések órájában Szabó Tímeának. A Párbeszéd képviselője, miután felsorolta Kásler professzor Orbán által történelminek nevezett „érdemeit” – vagyis, azt a temérdek kárt, amit a miniszter regnálása során az egészségügynek és a betegeknek okozott -, megkérdezte a miniszterelnököt, marad-e Kásler az Emmi élén 2022-ig.

„Erre nem én, hanem Kásler Miklós tud válaszolni,” mondta Orbán. Ami, fogalmazzunk nagyon visszafogottan, nem teljesen fedi a valóságot. A minisztereket ugyanis a miniszterelnök kéri fel a feladatra, ő dönt alkalmasságukról, és menetközben ő az, aki minősíti a munkájukat. Ha Kásler maradna, de Orbán ezt nem akarja, akkor Kásler legföljebb abban dönthet, hogy – Orbán utasítására – milyen indokkal mond le a hivataláról. Ha szerencséje van, szabad elvonulás a jutalma, vagyis, maga választhatja meg, hogy miért távozik a minisztérium éléről. Leggyakrabban az érdemei elismerése mellett, más fontos beosztásba helyezés jön szóba, esetleg a megrendült egészségi állapotra való hivatkozás. Ez utóbbit tényleg nem kívánjuk Kásler Miklósnak.

Arról, hogy marad-e (maradhat-e) 2022-ig, vagyis a negyedik Orbán-kormány munkájának befejezéséig, nem ő, hanem a miniszterelnök dönt. És Orbán nem azt válaszolta Szabó Tímea kérdésére, hogy Kásler Miklós biztosan marad, hanem azt, hogy ez Kásler döntése. Aki viszont úgy dönt, ahogyan Orbán utasítja.

Jelenleg tehát csak annyi biztos, hogy Kásler Miklós vagy megy, vagy marad. Ezt a miniszterelnök viszont valóban megerősítette.

Forrás: hirklikk.hu