Orbán is belezavarodott abba, hogy miképp megy a polgármesterek tájékoztatása

2020. április 1. 13:49 2020. ápr. 1. 13:49

A Parlamentben kérdezte Keresztes László Lóránt pécsi LMP-s országgyűlési képviselő, frakcióvezető Orbán arról a problémáról, amelyet Péterffy Attila pécsi polgármester vetett fel, miszerint nem kap hivatalos információkat a településen lévő fertőzöttekről, hiába kérdezi a hivatalos szerveket és hiába tagja a megyei védelmi bizottságban. A miniszterelnök arról beszélt, hogy igyekezni fog ráhatni a védelmi bizottságokra, hogy adjanak több információt az ott élőknek.

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője tett fel kérdést Orbán Viktornak a Parlamentben még hétfőn arról, hogy miért nem tudhatják meg a polgármesterek, hogy mennyi koronavírus-fertőzöttet ápolnak a településen. Arra is rákérdezett, hogy ki fogja a felelősséget vállalni, ha a szükséges információk hiánya miatt rossz döntések születnek - írja a hirklikk.hu

(Ezzel Péterffy Attila pécsi polgámester azon múlt heti nyilatkozataira utalt, amelyben a városvezető azt mondta, hiába fordult a megyei védelmi bizottsághoz - amelynek tagja -, a kormányhivatalhoz és az operatív törzshöz, nem kapott választ arra, hogy Pécsen hány beteget ápolnak. Komló fideszes polgármestere is hasonlóról számolt be. Kedden az operatív törzs online sajtótájékoztatóján is elhangzott a kérdés, az operatív törzs nem adott rá konkrét választ - a szerk.)

A miniszterelnök szerint mindenki hozzájut a megfelelő információkhoz, és a kormány is azokból az adatokból dolgozik, amiket a védelmi bizottságoktól megkapnak. Mint fogalmazott, 

"ha információ van, ami egyáltalán elérhető, az mind a védelmi bizottságokban van, annál több információt én sem tudok senkinek sem adni, tekintettel arra, hogy az operatív törzs is a védelmi bizottságoktól feljövő információkból dolgozik minden reggel."

Az LMP frakcióvezetője a viszontválaszában ismét elmondta, hogy annak ellenére, hogy a polgármesterek is tagjai a védelmi bizottságoknak, nem kapnak meg fontos információkat, és ezek hiányában kell döntéseket hozniuk. 

Orbán Viktor a viszontválaszában a következőket mondta:

"Képviselő úr, megértettem, amit mondott és igyekezni fogok, hogy a védelmi bizottságok szélesebb tájékoztatást tudjanak adni az ott élőknek és abban a bizottságban dolgozóknak, de én eddig azt gondoltam – de ebben lehet, hogy tévedek –, hogy a polgármesterek mindig többet tudnak, mint az állam képviselői."

Jól látható tehát, hogy a miniszterelnök sem volt biztos a dolgában, mert először még azt mondta, hogy minden elérhető információ megvan a védelmi bizottságoknál, tőlük tájékozódik a kormány is, majd bő másfél perccel később már arról beszélt, hogy igyekezni fog, hogy a védelmi bizottságok is jobban tájékoztassák az ott élőket és a bizottságban dolgozókat. 

Forrás: Pécsi STOP/hirklikk.hu