Orbán: jóval több fertőzött van a 167 igazolt esetnél, újabb rendkívüli intézkedések jönnek

2020. március 23. 12:09 2020. márc. 23. 12:09

Március 23-án, hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök beszélt az operatív törzs online sajtótájékoztatója előtt a meghozott intézkedésekről. Újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket hoztak, felmérték és számba vették a rendvédelmi erőket és egészségügyiseket. A kormányfő elismerte, hogy sokkal több a tényleges fertőzött, mint amennyit eddig azonosítottak.

Az operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatója előtt tartotta meg bejelentését Orbán Viktor kormányfő.

Orbán Viktor miniszterelnök elmondta, a hétfői ülésen több döntést is hozott a törzs. A kormányfő beszámolt arról, ahogy az első 12 napban négy vonalon (katonai, egészségügyi, rendőrségi, gazdasági) szervezték meg a védekezést.

Több a tényleges fertőzött, mint ahányat beazonosítottak

Mint elmondta, az egyéni fertőzés szakaszát már elhagyták, jelenleg a járvány a csoportos megbetegedések időszakában volt, de egyre inkább halad a tömeges megbetegedések felé. 

Orbán szerint fontos lenne tudni, hogy ténylegesen hány ember van megfertőződve, emiatt matematikusokat, virológusokat is felkért az operatív törzs több modell elkészítésére. A kormányfő hozzátette, nyilvánvalóan sokkal több a fertőzött, mint az azonosított fertőzöttek száma. A jelenlegi 167 igazolt fertőzöttből 108 hordozó (a többiek nem produkáltak tüneteket). 29 fő produkált tüneteket, 9 fő van intenzíven. A hét halottból öten többfajta betegségben is szenvedett, egyiküknek daganatos megbetedése, egy másik elhunytnak vastagbél-betegsége volt. 

Számba vették az egészségügy felszereltségét

Orbán elmondta, több mint 1,5 millió maszk áll rendelkezésre, folyamatos a gyártásuk, lélegeztetőgépből 2560 darab áll bevetésre készen. Folyamatosak a szállítmányok beérkezése, több mint tíz repülőgép-szállítmányt várnak (ebből az első hétfő reggel szállt le Ferihegyen) külföldről egészségügyi feleszerelésekkel. 

19 431 65 év alatti orvos van, 4 ezernél több rezidens és 692 utolsóéves orvosegyetemista, 105 ezer egészségügyi szakdolgozó van az országban, 66 ezer kórházi ágy áll rendelkezésre és tábori ágyakat is be lehet vetni. 

Új intézkedések az ellátásban

Kedd reggeltől minden intenzív ágy mellett dolgozó orvos és ápoló speciális maszkot kap. Aki nem ilyen ágy mellett dolgozik, az sebészi maszkot kap, mint ahogy minden beteget, akit koronavírus gyanújával visznek be, azonnal ellátnak ilyennel.

Közel 140 ezer embert lehet bevetni rendfenntartásra

A miniszterelnök elmondta, a határok zárva, csak magyar állampolgárok és külön engedéllyel rendelkezők léphetnek be, az áruszállítás folyamatos, a hazaigyekvő külfüldieket humanitárius folyosókon meghatározott időben küldik tovább. 

Összesen 139 684 főt lehet igénybe venni rendvédelemre, ebből 46 ezer fő tartozik a polgárőrséghez és egyéb szolgálatokhoz (azaz az utóbbiak fegyver nélküli szolgálatot tudnak ellátni), a többi rendőr (30 ezren felül) és katona (mindenkit beleszámolva közel 44 ezer fő).

A rendőrök és katonák mellett lehetséges, hogy a polgárőröket is bevonják a karanténszabályok betartását ügyelésére, valamint, ha szigorúbb rendelkezések lesznek, akkor annak segítésére.

A honvédség a határokat védi, de felkészültek az utcai rendvédelemre és a kritikus infrastruktúra védelemre. 43 980 fős katonai állomány áll rendelkezésre, ebből 23 950 a tényleges, 9381 fő a tartalékos, a maradék pedig olyan emberekből tevődik össze, akik 5 éven belül szereltek le - magyarázta a miniszterelnök.

Újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket jelentett be Orbán Viktor

Hat további gazdaságvédelmi döntést hoztak hétfőn Orbán Viktor szerint: a taxisok után további 81 480 kisvállalkozó kap június 30-ig adómentességet, azaz nem kell megfizetniük a KATA-átalányadót.

Ebbe a körbe a fodrászatok, szépségápolás, festés, üvegezés, villanyszerelés, egyéb humán egészségügyi ellátás, víz-, gáz- és fűtésszerelés, épületasztalosságh, padló- és falburkolás, járóbeteg-ellátás, testedzési és egyéb szolgáltatások, előadóművészet, idős- és fogyatékosok ellátásában dolgozók, stb. tartoznak (a pontos felsorolás hétfő este jelenik meg a közlönyben). 

A kilakoltatásokat és lefoglalásokat, az adó-végrehajtásokat is felfüggesztik, az adótartozásokat a veszélyhelyzet befejezése után kell visszafizetni. 

A veszélyhelyzet alatt lejáró gyed-, gyet- és gyes-támogatást a veszélyhelyzet idején tovább folyosítják. A magyar médiaszolgáltatókat is mentesítik a kiesett reklámbevételek miatt.

Orbán Viktor elmondta, a legfontosabb a magyar munkahelyek megtartása, és azoknak az új munkahelyekhez segítése, akik most elveszítik azt.

Forrás: Pécsi STOP